Så gynnas bostadsägare av börsturbulensen – läge att binda räntan?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så gynnas bostadsägare av börsturbulensen – läge att binda räntan?

Så

Onsdagen den 8 maj gav Riksbanken det efterlängtade beskedet att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter, vilket blev den första sänkningen av styrräntan på åtta år. Den senaste kalabaliken på aktiemarknaden kan också komma att medföra både fler och snabbare räntesänkningar i höst, menar flera bedömare. Hur ska man då tänka som bolånetagare?

  • I samband med den senaste oron på finansmarknaden räknar nu flera bedömare med fler och/eller snabbare sänkningar
  • Sänkningar av boräntan sker med viss eftersläpande effekt och man kan behöva förhandla för högsta möjliga rabatt
  • Avanzas sparekonom delar med sig av sina tips kring hur man ska tänka gällande rörlig eller bunden ränta

Vad kan man förvänta sig under resten av 2024?

Som det ser ut just nu är prognosen att inflationen kommer stabilisera sig runt inflationsmålet runt 2 procent. Riksbanken själva säger att vi kan förvänta oss två till tre räntesänkningar till under andra halvåret. Däremot tror flera experter att det kan bli upp till fem räntesänkningar till i år.

Konjunkturinstitutet räknar nu med sex räntesänkningar innan nästa sommar, en klart snabbare sänkningstakt än vad Riksbanken flaggat för. Flera av storbankerna har också valt att sänka sina bundna räntor under de senaste dagarna. Exempelvis Swedbank annonserade idag att de sänker bolåneräntan på lån med bindningstider mellan 1–10 år. Räntorna sänks med mellan 0,05 och 0,40 procentenheter.

Bolånetagare blir vinnare – och har bra förhandlingsläge

För de med bolån är detta givetvis positiva nyheter. Det är dock viktigt att notera att effekterna av sänkningen inte märks omedelbart, så länge man inte väljer att binda sin ränta.

"En rörlig ränta är i praktiken en ränta som är bunden i tre månader, så när du märker en effekt beror på din villkorsändringsdag. När den är ska du kunna se om du kikar på ditt lån i app eller sajt", säger Felicia Schön som sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Hon rekommenderar också att du utnyttjar detta tillfälle för att förhandla om din ränta. Konkurrensen bland bolånebankerna ökar i takt med att räntorna rör sig, vilket kan ge dig bättre villkor.

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Läge att binda räntan nu när bundna är lägre än rörlig?

Det är många som frågar om det är läge att binda räntan nu när den sänks. Felicia på Avanza menar att det inte är ett gynnsamt tillfälle att binda räntan, eftersom det är större sannolikhet att räntorna kommer fortsätta att sjunka.

"För de allra flesta skulle jag säga att det är ypperligt dåligt tillfälle att binda räntan", säger hon och motiverar;

"Jag skulle säga att de enda anledningarna till att binda räntan nu är om du antingen 1) har väldigt tighta marginaler och går omkull om banken ens skulle höja en uns eller 2) om du har ett väldigt starkt behov i ekonomin att få en lättnad direkt för att inte gå omkull."

Vilka nackdelar finns med fallande räntor?

Självklart finns det även vissa nackdelar med en sänkt styrränta, även om man kanske kan argumentera för att fördelarna kraftigt väger tyngre för de allra flesta. Sparare kan även förvänta sig att räntorna på sparkonton kommer att sänkas i takt med styrräntan.

"Men sannolikt har de flesta mer pengar i lån än vad man har på sparkonto, så det man sparar på en räntesänkning är för de flesta större ändå," avslutar Felicia.

Läge att binda räntan på sparkonto?

I takt med att räntan på sparkonto sannolikt kommer att sänkas framgent, kan det vara lönt att spana in de bästa bundna räntorna i syfte att låsa in en bättre hög ränta.

Tabellen från Compricer nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Sammanfattningsvis finns det både för- och nackdelar med en sänkt styrränta. Bolånekostnaderna kommer att minska, men samtidigt sjunker också räntan på sparkonton. Det är viktigt att väga dessa aspekter mot varandra för att fatta välgrundade ekonomiska beslut framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt