Så biffar Nvidia-rivalen upp sig inom mjukvara
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Så biffar Nvidia-rivalen upp sig inom mjukvara

Så

Intel har satt ett ambitiöst mål att uppnå en kumulativ mjukvaruintäkt på en miljard dollar till slutet av 2027. Detta framkommer i en intervju med företagets teknikchef Greg Lavender, som pekar på framsteg inom AI, prestanda och säkerhet som centrala för att nå detta mål.

  • Intel förväntar sig att nå en miljard dollar i mjukvaruintäkter till 2027.
  • Företaget har investerat i AI, prestanda och säkerhet.
  • Intel ser stor efterfrågan på kommande Gaudi 3-chipet.

Under en intervju med Reuters meddelade Intels teknikchef Greg Lavender att företagets satsning på mjukvara går enligt planerna. Han tror att företaget kan nå en kumulativ mjukvaruintäkt på en miljard dollar till slutet av 2027, och möjligen tidigare.

Strategiska satsningar och förvärv

Lavender, som rekryterades från VMware 2021 för att leda Intels mjukvarustrategi, har övervakat en ökning av mjukvaruintäkterna till över 100 miljoner dollar samma år. Sedan dess har Intel förvärvat tre mjukvaruföretag och erbjudit en rad tjänster från molntjänster till artificiell intelligens.

Enligt Lavender fokuserar Intel på att erbjuda lösningar inom AI, prestanda och säkerhet, och företaget har gjort betydande investeringar inom dessa områden. "Jag har som mål att nå en miljard dollar i mjukvaru- och utvecklarmolnsabonnemangsintäkter," sade han. "Jag tror att jag är på rätt spår för att uppnå detta mål till slutet av 2027 ... kanske tidigare, säger han till Reuters."

Ökad efterfrågan på Gaudi 3-chipet

Lavender avslöjade även att Intel ser stor efterfrågan på sitt kommande Gaudi 3-chip, vilket kan hjälpa företaget att nå en andraplats på AI-chipmarknaden. Trots att Intel och Advanced Micro Devices hittills haft svårt att konkurrera med marknadsledaren Nvidia, som kontrollerade cirka 83 procent av datacentermarknaden 2023, förväntar sig Intel att deras öppna initiativ och nya teknologier kommer att leda till genombrott.

Öppenhet och konkurrens

Vi på Börskollen kan också rapportera att Intel är en del av UXL Foundation, ett konsortium av teknikföretag som utvecklar ett open-source-projekt för att möjliggöra att datorkod kan köras på vilken maskin som helst, oavsett vilken hårdvara som används. Detta är en del av företagets strategi att utmana Nvidias dominans, vars framgång delvis är kopplad till deras mjukvara CUDA.

Nvidias mjukvara har nämligen fått kritik för att binda utvecklare till deras chips, och den franska konkurrensmyndigheten förbereder åtgärder mot Nvidia för misstänkt konkurrenshämmande beteende.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt