S: Viktigt att vindkraften inte förhalas
Oppositionspartierna S, C och MP är oroliga att det kommer ta för lång tid att bygga ut vindkraften till havs. De kräver att regeringen backar på beskedet att inte betala anslutningsavgiften för parkerna.
Ny vindkraft till havs ska byggas genom att staten först pekar ut var och sedan låter potentiella intressenter buda i en auktion, föreslås i en utredning som presenterades på fredagen.
Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet tycker att ett auktionssystem är bra i sig, men ser trots det problem med förslaget.
– Då behövs en regering som vill bygga havsvindkraft, säger C:s energipolitiska talesperson Rickard Nordin och fortsätter:
– Den här regeringen har i stället gjort sig känd för att avslå projekt.
"För sent"
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén säger att förslaget kommer "på tok för sent".
– Det här riskerar snarare att fördröja utbyggnaden av havsvindkraften, om regeringen väljer att fokusera på framtida auktionsprojekt och stoppa projekt som ligger i pipeline.
Även Rickard Nordin ser risker för pågående projekt.
– Det som gör mig orolig är att regeringen riskerar att säga nej till alla ansökningar som man nu har på sitt bord, så att vi tappar ytterligare fart. Det är skadligt för Sveriges konkurrenskraft, säger han.
Förhalning
Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson säger att regeringen har ett "digert jobb" framför sig med befintliga ansökningar.
Vad är din största oro för havsvindkraften?
– Att den tar alldeles för lång tid att få på plats och att regeringen fortsätter att förhala den, dels genom att inte hjälpa till med anslutningarna, dels genom att inte snabbt nog fatta beslut om de parker som redan sökt tillstånd, säger Olovsson.
Utredaren konstaterar också att förslaget i sig inte kommer att ge någon ny havsvindkraft, eftersom det inte finns kommersiella förutsättningar att bygga.
Enligt både C, S och MP måste regeringen dra tillbaka sitt beslut att staten inte ska stå för kostnaden för att bygga ut kablarna till havs.
– Man måste backa på de destruktiva skrivningarna i Tidöavtalet och se till så att parkerna kan komma igång, säger Fredrik Olovsson.
Källa: TT