Ministern sågar Akelius idé: "Helt fel väg"
Såväl skolministern som Socialdemokraterna avfärdar Roger Akelius idé om att låta föräldrar betala för att ha sina barn i Academedias friskolor. "Det är helt fel väg att gå", säger skolminister Lotta Edholm (L).
Roger Akelius, som köpt nära en fjärdedel av aktierna i skolkoncernen Academedia, ser en framtid där rika föräldrar kan betala för att deras barns ska få gå i friskola. Idén avfärdas tvärt av skolministern.
"Alla elever ska ha likvärdiga förutsättningar och alla elever ska mötas av en skolverksamhet av hög kvalitet. Den generella välfärden ska värnas och stärkas", skriver Lotta Edholm (L) i en kommentar till TT.
Likaså av Socialdemokraterna.
– Vi ska ha en allmän skola som ger alla barn en bra och lika chans i Sverige och det ska finansieras via skattesedeln, säger Åsa Westlund, skolpolitisk talesperson.
Hon tycker att affären visar att skolsystemet behöver förändras.
– Det är så konstigt att en viktig verksamhet med så många skolor och elever plötsligt kan hamna i händerna på nästan vem som helst.
Något av det första Akelius gjorde efter att köpet blev känt var att berätta att han ska driva på för att stoppa utdelningarna i Academedia. Westlund förhåller sig dock skeptisk till att något kommer att ändras.
– Det är väldigt naivt att tro att vinstjakten kommer att avskaffa sig själv, säger hon.
Skolministern kommenterar inte det enskilda fallet, men konstaterar att friskolesystemet lider av "osunda krafter" och att regeringen därför lägger om friskolepolitiken.
"Alla ska kunna lita på att friskolorna sätter elevernas rätt till kunskaper före ägarnas vinster".
Tidöpartiernas friskoleutredning
I somras tillsatte regeringen och Sverigedemokraterna en utredning för att förändra den svenska friskolan. Utredningen ska bland annat ge förslag på:
Ett vinststopp för nya friskolor under de första åren, efter att en skola bytt ägare eller om en skola brister i kvaliteten.
Skärpta krav på ägare för fristående skolor, förskolor och fritidshem.
Möjlighet att återkalla skolpengen och skärpta sanktioner.
Källa: TT