S: SBAB kan pressa storbankerna hårdare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

S: SBAB kan pressa storbankerna hårdare

S:

Storbankerna gör miljardvinster. Nu vill Socialdemokraterna att den statliga banken SBAB ska pressa bankerna hårdare genom att införa löne- och transaktionskonton. – SBAB skulle få helt andra muskler, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för S, ser det som en "uppenbar brist" att SBAB inte kan erbjuda helhetslösningar.

– Bankerna gör miljardvinster samtidigt som deras kunder – undersköterskan, pensionären, den ensamstående mamman, barnfamiljen – vänder på kronorna för att få ihop till det mest nödvändiga, säger han på en pressträff.

"Helt andra muskler"

Därför vill Socialdemokraterna att den statliga banken, bredvid bolån och sparkonton, ska erbjuda löne- och transaktionskonton. Det skulle enligt Damberg ge SBAB fler kunder och en möjlighet att erbjuda bättre räntor.

– SBAB skulle få helt andra muskler att pressa villkoren på bolånemarknaden och driva sektorn mot mer fördelaktiga erbjudanden för bolånekunderna, säger han.

Han tror att en sådan lösning "kraftfullt" skulle pressa storbankerna.

– Det är ett väldigt billigt sätt för bankerna att finansiera upp sig och därmed klara av utlåningen. Den möjligheten har inte SBAB idag. Det gör att man inte har samma ekonomiska förutsättningar att konkurrera med storbankerna i volym och lönsamhet som man skulle kunna ha, säger han.

Tillfällig bankskatt

Socialdemokraterna vill också se sänkta lönsamhetskrav för SBAB, men Mikael Damberg vill inte nämna vilken nivå som han anser som lämplig.

Utöver det har S tidigare föreslagit en tillfällig bankskatt på bankernas räntenetto. Ett förslag som regeringen har avfärdat.

SBAB är inte förhindrad att erbjuda exempelvis lönekonton. Det är i så fall en fråga för styrelsen, och även något som var uppe för diskussion för tio år sedan.

Efter att alla de fyra svenska storbankerna släppt sina bokslut står det klart att de samlade utdelningarna, inklusive återköp av aktier, till ägarna landar på 120 miljarder kronor, enligt TT:s beräkning.

Källa: Joakim Magnå/TT, Johanna Ekström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt