Riksbanken öppnar för snabbare sänkningar
Som väntat sänker Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,50 procent. Mer oväntat är att man nu flaggar för att det kan bli ytterligare tre sänkningar redan i år. – Vi snabbar på den här resan lite grann, säger riksbankschefen Erik Thedéen.
Jämfört med junibeskedet öppnar man alltså för ytterligare räntesänkningar i år.
– Det här innebär en något snabbare takt i vår signalering. Om planerna kommer att slå igenom så kommer vi att ha en styrränta på 2,75 eller 3,00 procent, säger riksbankschefen Erik Thedéen på en pressträff.
– Det är inte så att vi fattat beslut om flera räntesänkningar men vi har en ganska tydlig signalering framöver.
"Kan inte utesluta 50 punkter"
Det skulle i så fall kunna bli den lägsta nivån sedan början av 2023. Inför räntebeskedet har det förts en diskussion kring om det varit mera lämpligt med en sänkning med 50 punkter i stället för 25 punkter.
– Det är klart att man kan agera väldigt snabbt, men så är ju inte världen utan den förändras ju och då finns det alla anledningar att göra det här gradvis, dock i ganska snabb takt.
Men samtidigt utesluter inte Thedéen en dubbelsänkning framöver.
– Vi utesluter ingenting med penningpolitiken. Om det blir väldigt låg inflation, då bör vi gå snabbare fram och då kan man inte utesluta 50 punkter. Men för mig ligger det ingen dramatik i det.
Men hur prognosen ser ut för nästa år, vill inte Erik Thedéen gå in på i detalj.
– Vi säger att det går lite snabbare fram under de här månaderna fram till årsskiftet. Därefter har vi inte kommunicerat någon förändring.
– Men jag tror inte det kommer vara någon stor dramatik i våra prognosjusteringar.
Fortsatt osäkert
Bakgrunden till räntesänkningen är nu att inflationen har sjunkit markant och numera ligger i linje med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Samtidigt är svensk ekonomi svagare medan arbetslösheten har stigit.
Erik Thedéen flaggar dock för fortsatt osäkerhet:
— Vi har varit med om en period med mycket stor osäkerhet och vi lever i en fortsatt osäker värld. Det här kan förstås förändras, vi vet att inflationsbedömningen kan skifta och det kan ske snabbt.
Beskedet var tämligen väntat. På ränte- och valutamarknaderna var rörelserna små. Kronan rörde sig bara marginellt. Dollarn kostar 10,32 och euron 11,43. Marknadsräntorna ligger i det närmaste stilla.
Källa: Olle Lindström/TT, Karin Rader/TT