Rekordpriser på begagnade bilar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Rekordpriser på begagnade bilar

Rekordpriser

Under det tredje kvartalet 2023 noterades rekordförsäljning av begagnade bilar, enligt KVD bil, Sveriges ledande handelsplats för begagnatfordon. Priserna förblir höga och en rad faktorer som den svaga kronan, hög inflation och räntor bidrar till den ökade efterfrågan.

Den svenska begagnatbilsmarknaden har aldrig varit hetare. Enligt statistik från KVD bil, en av de största aktörerna på marknaden, såldes det under tredje kvartalet 2023 fler begagnade bilar än någonsin de senaste två åren. Försäljningen på andrahandsmarknaden har drivits av flera faktorer, inklusive en ökad export, som en följd av den svaga kronan.

Ökad export och ekonomiskt tänkande

En viktig drivkraft bakom denna begagnatboom är den ökade exporten av begagnade bilar. Den svaga svenska kronan har gjort svenska fordon mer attraktiva för internationella köpare. Detta har ökat efterfrågan och prisnivån på begagnade bilar.

"Allt fler väljer att vända sig till begagnatmarknaden i sin strävan efter mer ekonomiska alternativ", säger Daniel Odsberg, försäljningschef på KVD. Denna trend har fått allt större genomslag, med många som söker prisvärda alternativ när de letar efter sina nästa fordon.

Priserna på begagnade bilar

Trots den ihållande höga efterfrågan har prisnivån för begagnade bilar sjunkit med 0,7 procent jämfört med det andra kvartalet 2023. Trots denna marginella minskning, är prisnivån den näst högsta någonsin.

Det är viktigt att notera att prisökningen för begagnade bilar har varit märkbar sedan våren 2022, då inflationen tog fart. Priserna har under denna period stigit med nästan 9 procent. Det är framför allt fossildrivna bilar som har blivit dyrare, medan elbilar har sjunkit i pris med 13 procent.

Detta skriver Bohuslänningen om.

Denna utveckling på begagnatbilsmarknaden fortsätter att vara av stort intresse för både köpare och säljare, och marknaden förväntas förbli dynamisk i den närmaste framtiden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt