Rekordmånga bolag går omkull – här är de största konkurserna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Rekordmånga bolag går omkull – här är de största konkurserna

Rekordmånga

Konkurstrycket i Sverige fortsätter att vara högt med rekordmånga konkurser i juli. Totalt gick 684 aktiebolag i konkurs, en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Industrisektorn, bilhandlare och fastighetsbolag är branscherna som drabbats hårdast.

  • Juli blev den 24:e månaden i rad med ökad konkursstatistik.
  • Industrisektorn såg en ökning på 133 procent i konkurser.
  • 2 822 anställda förlorade sina jobb på grund av konkurs i juli.

Juli månad markerar den högsta konkurssiffran på över 30 år med totalt 684 aktiebolag som gått i konkurs. Detta enligt statistik från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Det innebär en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Hittills i år har 6 191 aktiebolag gått i konkurs, vilket motsvarar hela antalet konkurser under 2022. Dessutom är ökningen hela 37 procent jämfört med samma period förra året.

Industrin och bilhandlare hårdast drabbade

Industrisektorn såg den mest markanta ökningen i juli med en uppgång på 133 procent. Därefter kommer bilhandlare och fastighetsbolag med ökningar på 91 respektive 87 procent. Positivt är att konkurserna inom detaljhandeln minskade med 13 procent denna månad. Trots detta visar Creditsafes statistik att alla branscher, sett till perioden januari till juli, upplever en uppgång i konkurser.

Stora byggbolag i konkurs

Även byggsektorn har drabbats hårt. Byggentreprenören Lillskär Produktion i Uppsala, med en omsättning i senaste bokslutet på 190 miljoner kronor, blev månadens största konkurs. Flera andra stora företag, inklusive NOKON Byggnads i Vagnhärad och sport- och friluftsbutiken Addnature, har också gått i konkurs. Sex aktiebolag med en omsättning över 100 miljoner gick i konkurs under juli.

Uppskjutna skatteskulder och anställda drabbade

Nästan 16 procent av alla konkursade bolag denna månad hade skatteskulder, med totalt 141 miljoner i skuldbelopp till Skatteverket. Konkurserna har haft en stor påverkan på arbetsmarknaden; 2 822 anställda förlorade sina jobb i juli, en ökning med 57 procent jämfört med förra året. Vi på Börskollen noterar att totalt 21 000 arbetstillfällen har gått förlorade hittills i år, jämfört med 12 600 under samma period förra året.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt