Rekordhöga guldpriset skapar rusch till köparna – detta vill folk sälja

Det osäkra världsläget har lett till en betydande ökning av guldpriset, vilket har ökat intresset för att sälja guld. I en artikel hos finska Yle förklarar experter hur processen för att värdera och köpa guld går till – och berättar vad det är folk vill sälja nu.
- Guldpriset har skjutit i höjden på grund av världsläget.
- Återvinning av guld ses som en miljövänlig åtgärd.
- Markus Rasimus köper allt från smycken till investeringsguld.
Markus Rasimus från Suomen kultareservi reser runt för att värdera och köpa guld från privatpersoner i Finland. I en intervju med Yle berättar han att han alltid börjar med att kontrollera karaten av guldet.
Processen involverar att undersöka stämplar och ibland använda en probersten och kungsvatten för att avgöra guldhalten.
Olika karathalter påverkar hållbarheten
Guldets karathalt spelar en avgörande roll för dess användning i smycken. 24 karat guld är nästan rent men för mjukt för smycken. Istället används ofta 23 karat, som förstärks med koppar och silver.
I Finland är 14 eller 18 karat vanligast, medan guld från USA eller Kanada ofta är av lägre karat för att öka hållbarheten.
Vi är bara ute efter metallen för återvinningens skull. Stenarna i sig kräver så mycket arbete om de ska omarbetas till ett nytt smycke så de har inte samma andrahandsvärde som guldet. Markus Rasimus
Rasimus köper endast metallen och bryr sig inte om stenarna. Det genomsnittliga beloppet för guldförsäljning har stigit från några hundra euro till mellan 1 000 och 1 500 euro på grund av det höga guldpriset.
Folk vill sälja allt från tandguld till guldtackor, säger han. Men absolut vanligast är gamla oanvända smycken.
Investeringsguld blir allt vanligare
Det ökande guldpriset har också gjort att fler säljer investeringsguld, såsom guldtackor och mynt. Guldet smälts ner vid ett raffinaderi och används i nya smycken eller elektronik, vilket minskar behovet av ny gruvdrift.
Återvinning betraktas som ett bättre alternativ än att låta guld ligga oanvänt.
Osäkerhet driver upp guldpriset
Det höga guldpriset beror på det osäkra världsläget, inklusive pandemin och konflikten i Ukraina. Rasimus noterar att guldpriset är oförutsägbart men historiskt högt just nu.
Han påpekar att tidigare toppar har följts av betydande prisnedgångar, vilket gör framtiden osäker.