Regeringen: Reformer för 60 miljarder
Regeringen bedömer att de kan satsa 60 miljarder kronor på nya reformer i statsbudgeten för nästa år. Hushållen kan räkna med mer pengar i plånboken. – Så kommer det att bli, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff i Harpsund.
– Så kommer det att bli, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff i Harpsund.
De 60 miljarderna som regeringen vill satsa på nya reformer 2025 kan jämföras med de 40 miljarder som satsades i år.
Konjunkturinstitutet hade bedömt reformutrymmet 2025 till runt 50 miljarder. Svenskt Näringsliv ville se satsningar på 65 miljarder och LO satsningar på 100 miljarder.
– Det är ett väl avvägt reformutrymme där vi både kan stötta ekonomin här och nu, men också göra saker på längre sikt för att få i gång tillväxten. Sedan vet vi också att Riksbanken har aviserat räntesänkningar, det kommer också påverka svensk ekonomi, säger Elisabeth Svantesson.
Kompensation i fokus
Förutom försvaret och brottsbekämpningen kommer fokus i budgeten ligga på att kompensera hushållen för de senaste årens prisökningar, åtgärder för att få fart på ekonomin och på att stärka Sveriges konkurrenskraft på sikt, till exempel genom forskning.
Men exakt hur pengarna ska användas vill regeringen inte avslöja än. Förhandlingarna kring budgeten för nästa år är i stort klara. Enligt Svantesson återstår mest detaljer.
För hushållen väntas bland annat skattesänkningar. På förhandlingsbordet har det legat ett tiotal förslag på skattesänkningar.
– En hel del av dem kommer att finnas med, säger Svantesson.
Bland annat har regeringspartierna och SD förhandlat om ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer, på sammanlagt 10 miljarder kronor.
Pengar till välfärd
Svantesson utlovar också investeringar i välfärd och infrastruktur.
Kommer vården att få mer pengar?
– Vi kommer att återkomma i detalj, men de nivåer och utmaningar som man hade finansiellt i år ser vi inte att kommuner och regioner kommer att ha nästa år.
Hon säger att hon ser ett "ljuset där borta i horisonten" för ekonomin, även om Sverige fortfarande är i en lågkonjunktur.
– Vi gör bedömningen att återhämtningen börjar någon gång i slutet av det här året. Men vi ser att vi fortfarande har en lågkonjunktur även under nästa år, säger hon.
Arbetslösheten väntas ligga still på en hög nivå nästa år för att därefter sjunka något.
Fakta: Regeringens prognos
BNP bedöms öka med 0,8 procent i år, mot tidigare bedömning från i juni på 1,4 procent.
Däremot skrivs utsikterna upp något för 2025, från 2,4 till 2,5 procent.
Arbetslösheten bedöms i nuläget landa på 8,3 procent både i år och nästa år, något lägre än tidigare prognos.
Inflationen spås bli 2,8 procent i snitt i år och falla rejält till 0,9 procent nästa år, vilket är en oförändrad prognos.
Källa: Finansdepartementet
Källa: TT