Rätten ger tillstånd till vindkraft i Kattegatt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Rätten ger tillstånd till vindkraft i Kattegatt

Rätten

Vindkraftparken Galene utanför Hallandskusten, i höjd med Varberg, kan ges Natura 2000-tillstånd. Det meddelar mark- och miljödomstolen i Vänersborg i ett utslag på måndagen.

Bolaget Galatea-Galene Vindpark AB har ansökt om ett så kallat Natura 2000-tillstånd för att anlägga en havsbaserad vindkraftpark utanför Hallandskusten. Parken är tänkt att omfatta högst 21 vindkraftverk med en totalhöjd på högst 340 meter över havet.

Länsstyrelsen i Hallands län gav bolaget tillstånd kopplat till särskilda villkor för att begränsa verksamhetens naturpåverkan. Men bolaget liksom flera miljöorganisationer överklagade beslutet. Bolaget ville att flera av villkoren skulle ändras medan miljöorganisationerna ville att tillståndet helt skulle upphävas.

Nu slår mark- och miljödomstolen fast att bolaget kan få ett Natura 2000-tillstånd. Men rätten går ändå inte bolaget helt till mötes. Bland annat kom domstolen fram till att det geografiska området för vindkraftparken måste minskas i förhållande till bolagets ansökan.

Utslaget kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Fakta: Natura 2000

Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper inom EU som betraktas som särskilt skyddsvärda. I Sverige finns drygt 4 000 Natura 2000-områden.

För att få bedriva en verksamhet som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område krävs ett särskilt tillstånd. Tillstånd får som utgångspunkt endast lämnas om verksamheten inte skadar den livsmiljö som avses att skyddas eller medför att de arter som avses att skyddas utsätts för en störning som på ett betydande sätt försvårar bevarandet i området av arten eller arterna.

I vissa fall kan tillstånd lämnas trots att en skada uppstår men då krävs ett godkännande från regeringen.

Källa: Jonas Dagson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt