Rapport: Därför sköt efterfrågan på guld i höjden 2024
Den globala efterfrågan på guld nådde nya toppnoteringar under 2024, med en ökning i både volym och värde. Enligt en rapport från World Gold Council, WGC, spelade geopolitiska faktorer en avgörande roll i denna utveckling.
- Efterfrågan på guld steg med en procent till totalt 4 974,5 ton.
- Värdet på guld efterfrågan uppgick till rekordhöga 382 miljarder dollar.
- Centralbanker, särskilt Polens, var stora drivkrafter bakom ökningen.
Enligt en nyhet från Finwire har den globala efterfrågan på guld under 2024 nått nya rekordnivåer. World Gold Councils rapport visar att efterfrågan ökade med en procent jämfört med föregående år och uppgick till 4 974,5 ton. Detta motsvarar ett värde av 382 miljarder dollar, en siffra som även den är ett rekord.
Geopolitiska osäkerheter driver efterfrågan
Den geopolitiska osäkerheten har varit en stark drivkraft bakom den ökade guldefterfrågan. Enligt Louise Street, senior marknadsanalytiker på WGC, är den geopolitiska osäkerheten fortsatt hög och fungerar som ett stödjande element för investeringar. Detta gäller oavsett om osäkerheten handlar om militära eller handelskonflikter.
Den geopolitiska osäkerheten är fortsatt mycket hög och det kommer alltid att vara ett stödjande element för investeringar - oavsett om det handlar om att skifta från oro för militära konflikter till osäkerhet kring handelskonflikter Louise Street, WGC
Centralbankernas roll i guldköpen
Centralbankernas intresse för guld har också varit en viktig faktor i den ökade efterfrågan. Polens centralbank ledde utvecklingen genom att addera 90 ton guld till sina reserver. World Gold Council förväntar sig att centralbankerna kommer att fortsätta vara betydande köpare även under 2025.
På Börskollen ser vi dessa trender som en indikation på guldets fortsatta betydelse som en stabil strategisk tillgång i tider av osäkerhet.
Framtida utsikter för guldmarknaden
Rapporten indikerar att osäkerheten både geopolitiskt och ekonomiskt förblir hög under 2025. Detta gör det troligt att centralbankerna kommer att fortsätta se guld som en attraktiv investering.