Räntorna på sparkonton faller – Experterna: "finns fortfarande bra erbjudanden"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Räntorna på sparkonton faller – Experterna: "finns fortfarande bra erbjudanden"

Räntorna

I skuggan av fallande bolåneräntor har även sparkontoräntorna börjat sjunka markant, även om dessa förändringar inte får lika mycket uppmärksamhet. Statliga SBAB är en av flertalet aktörer som efter Riksbankens senast dubbelsänkning har skruvat ner sina sparräntor lika mycket, både för privatpersoner och idag även för företag och BRF:er.

  • Sparräntorna sänks i snabb takt, även om de är mindre uppmärksammade än bolåneräntorna.
  • SBAB har nyligen sänkt sina rörliga sparräntor för både privatpersoner och företag med 0,50 procentenheter.
  • Det finns fördelar med att jämföra olika finansinstituts sparerbjudanden, enligt experter.

SBAB:s beslut och marknadsreaktioner

Statliga SBAB har nyligen meddelat att de sänker den rörliga sparräntan för privatpersoner med 0,50 procentenheter. Samma förändring gäller nu även för företag och bostadsrättsföreningar. Detta beslut kommer efter Riksbankens sänkning av styrräntan, vilket har påverkat hela marknaden för såväl bolån som sparkonton.

Vikten av att jämföra sparerbjudanden

Enligt Pierre Ketola, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, kan det finnas betydande pengar att tjäna genom att jämföra olika finansinstituts sparerbjudanden. Han poängterar att mindre aktörer ibland erbjuder nästan dubbelt så hög sparränta som de etablerade bankerna, och ofta med schyssta villkor.

"Att lägga 30-60 minuter på att jämföra räntor på inte bara bolånen utan också på sparandet ger mer i plånboken", säger Ketola i en tidigare intervju hos Di.

Ketola betonar vikten av att inte bara fokusera på räntan utan också på de finstilta villkoren, som krav på ett visst sparbelopp och om räntan betalas ut månadsvis eller årligen.

"När marknadsräntorna går åt ett håll brukar de flesta finansinstitut följa med i rörelsens riktning. I de lägena kan mindre aktörer passa på att gå åt motsatt håll för att locka till sig nya kunder och öka sin marknadsandel," förklarar han.

Bra läge att binda med fasträntekonto?

Även Christina Sahlberg på jämförelsesajten Compricer håller med; ”Vi ser att mindre aktörer som erbjuder högre sparräntor inte sänker sina räntor i samma takt. Det innebär att det fortfarande går att få räntor på runt 4% på rörliga sparkonton med fria uttag”, sa hon nyligen i en kommentar till Placera.

”I och med att räntorna förväntas sjunka något framöver kan det vara klokt att överväga att binda pengarna på ett bundet sparkonto – förutsatt att du är säker på att du inte behöver tillgång till dem under bindningstiden”, säger Christina Sahlberg.

Så behöver du inte pengarna kan det alltså vara idé att till och med binda på ännu längre tid innan sparräntorna har fallit mer.

Rörlig eller bunden: Jämför och hitta bästa sparräntan idag

Tabellen från Compricer nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Vi på Börskollen rekommenderar att hålla ett öga på marknaden och se dessa rörelser som potentiella möjligheter för att optimera ditt sparande.

Statliga insättningsgarantin skyddar upp till drygt 1 Mkr

Den statliga insättningsgarantin infördes under 1990-talet för att stabilisera det finansiella systemet genom att minska risken för att många tar ut sina pengar samtidigt.

Garantin innebär i dag att alla privatpersoner, även omyndiga, företag och andra juridiska personer, till exempel dödsbon, får ersättning av staten om banken eller institutet där pengarna finns skulle gå i konkurs.

Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut, oavsett om sparandet är bundet eller fritt att ta ut. Garantin finansieras genom de avgifter från anslutna banker och institut som placeras i en fond.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt