Råden till bostadsrätter: Så här bör ni agera

Stålbadet för många av landets bostadsrättsföreningar är över.
Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) konstaterar i sin senaste upplaga av BRF-index att kostnadsläget nu ser betydligt bättre ut. Detta efter att många föreningar tvingats att höja månadsavgifterna för de boende kraftigt för att täcka stigande kostnader.
– Man höjde men tog inte full täckning för alla kostnader. Nu ser vi att föreningarna börjar att komma ikapp och det är klart att räntenedgången bidrar, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, om kostnadsutvecklingen.
Under första kvartalet uppgick omkostnaderna för vad SBC bedömer som en genomsnittlig bostadsrättsförening till drygt 700 000 kronor, en minskning med 3 procent jämfört med samma kvartal föregående år.
Från SBC:s sida ser man dock att det är av stor vikt att föreningarna inte lutar sig tillbaka, särskilt inte med tanke på det osäkra ekonomiska läget.
– Vi tror fortfarande på att föreningarna behöver jobba mer aktivt men vi ser ett större engagemang hos medlemmar och styrelse att sätta sig in i och förstå ekonomin än för ett par år sedan när det var lågränteperiod, säger Markus Pålsson.
En rad med sänkningar
Den stora frågan för föreningarna precis som för den enskilde bostadsrättsägaren är naturligtvis hur det blir med räntan framöver. Efter en rad sänkningar från Riksbanken kom tydliga signaler att nu var det slutsänkt. När sedan president Donald Trumps tullkrig bröt ut har nu i stället ett flertal aktörer som Handelsbanken och SBAB i närtid signalerat att det kan faktiskt bli ett flertal sänkningar. Exempelvis Swedbank tror på hela tre sänkningar till under 2025.
Vill ha råd
Många föreningar vänder sig nu till SBC för råd om hur man ska agera, binda delar eller hela lånet – eller kanske välja rörligt? Markus Pålsson påpekar att det inte finns ett svar utan varje förening måste också se till sin egen situation.
– Det finns en väldig osäkerhet, var är vi på väg någonstans? Som styrelse och förening måste man fundera på vilken räntenivå klarar man av. Det gäller att jobba aktivt och sedan kommer det att hända saker som vi inte kan påverka och vara snabb att agera.
Källa: Tobias Österberg/TT