Prognos: Tredubbling av elpriset
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Prognos: Tredubbling av elpriset

Prognos:

Med en kyla som ligger mer än tio grader under det normala förväntas det svenska elpriset tredubblas, enligt elbolaget Bixia. För att täcka effekttopparna behövs elimport, då den inhemska produktionen inte räcker till. Dock förväntas elbehovet hållas nere då många arbetsplatser fortfarande går på halvfart efter jul- och nyårshelgen.

  • Prognosen pekar på en kraftig kyla vilket förväntas leda till en tredubbling av elpriset, från onsdagens nivå på 66 öre/kWh till runt 1,50 kronor per kWh.
  • Framtidskontrakten på Nasdaqs råvarubörs för elleverans under andra kvartalet har stigit tydligt de senaste veckorna, från cirka 40 öre till omkring 60 öre/kWh sett till hela Norden.

Elanalyschefen Johan Sigvardsson på Bixia förklarar att trots det stora behovet av el, förväntas priset ändå bli lägre än under kalla dagar förra vintern. Detta beror på lägre bränslepriser i Europa vilket gör att den förmodade elimporten inte blir lika dyr.

Vädret styr prisutvecklingen

Prisutvecklingen för resten av vintern och våren är beroende av vädret. Långtidsprognosen pekar på en ganska kall januari. Om kylan håller i sig en längre tid kommer vattenmagasinen tömmas, vilket i sin tur påverkar elpriserna längre fram.

Detta rapporterar ttela om.

Elpriset påverkas av flera faktorer

Förutom det rådande vädret och energipriserna i Europa, påverkas elpriset också av andra faktorer. Bland annat har en reaktor vid Forsmark problem och en i Ringhals kör på halv effekt. Dessutom kämpar flera vindkraftparker i norra Sverige med isproblem på sina snurror. Slutligen påverkas konsumentpriset av elbolagens påslag, elskatten och nätavgiften som båda höjdes vid årsskiftet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt