Prognos: Spannmålsskörden tillbaka i normalläge
Efter förra årets katastrofskörd vänder spannmålsskörden i år tillbaka till det normala, 5,4 miljoner ton, förutspår Jordbruksverket. Det är i nivå med genomsnittet för de senaste fem åren.
– Vädret har inte varit så gynnsamt att det skulle kunna bli någon rekordskörd, det har vi vetat länge. Men det har varit tillräckligt blött och varmt för att det ska bli en normalskörd, säger Frida Svensson, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Den största spannmålsgrödan är höstvete, som utgör halva spannmålsskörden. Årets höstveteskörd väntas landa på 2,7 miljoner ton. Det är något mer än förra året, men mindre än genomsnittet för perioden 2019–2023.
Här är det förra höstens många regnoväder som spelar in. Det påverkar även skörden av höstraps, som väntas minska 13 procent jämfört med förra året.
– Att höstgrödorna, framför allt höstrapsen, har minskat i år beror på att vi hade en väldigt regnig höst förra året. Det gjorde det svårt att så höstgrödorna, säger Frida Svensson.
Höstraps odlades på mindre ytor, men i viss mån kompenseras det med en större avkastning per hektar i år.
Vårvete är den spannmålsgröda som ser ut att öka mest i årets skörd, hela 93 procent jämfört med 2023. Orsaken kan enligt Frida Svensson vara att odlare i vissa fall helt enkelt inte kunde så sitt höstvete på grund av regnen och därför blev det vårvete i stället.
– Det är ganska mycket som vi väntat oss. Vädret har varit så där lagom gynnsamt, så vi hade förväntat oss en ganska normmässig skörd. Det är inget i den här rapporten som kommer som någon chock, säger hon.
Fakta: Spannmålsprognos 2024
Jordbruksverkets prognos omfattar nio spannmålsgrödor. Om prognosen stämmer får vi veta i november när den preliminära skördestatistiken för 2024 publiceras.
Totalt spås spannmålsskörden bli 5,4 miljoner ton i år, en ökning med 25 procent jämfört med förra året och 1 procent lägre än femårssnittet 2019–2023.
Orsaken är större avkastning per hektar för samtliga spannmålsgrödor.
Vårsådda grödor står för störst procentuell ökning.
Källa: Jordbruksverket
Källa: Cecilia Klintö/TT