Proffsen ser liten sannolikhet för junisänkning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Proffsen ser liten sannolikhet för junisänkning

Proffsen

Riksbankens ledamöter var på majmötet eniga om att en sänkning av styrräntan i juni inte längre är aktuell efter sänkningen till 3,75 procent i maj – den första på över åtta år. Det visar det protokoll från mötet som publicerades i onsdags.

Efter en oväntat låg inflationssiffra för april i onsdags och inflationsförväntningar som viker av nedåt på torsdagen ligger sannolikheten för att Riksbanken drar ned styrräntan till 3,50 procent redan i juni på drygt 30 procent i prissättningen på penningmarknaden.

Men bland proffsen tonas sannolikheten ned.

– Vi tror att Riksbanken sänker i augusti, säger Amanda Sundström, räntestrateg på SEB.

Junisänkning möjlig

Hon tycker att 30 procent är en för hög siffra när det gäller utsikterna för en junisänkning – inte minst med tanke på den svaga kronan.

– Fast får vi en riktigt svag siffra för majinflationen skulle kanske en junisänkning vara möjlig, tillägger hon.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson har fem räntesänkningar till i sitt huvudscenario för 2024, ned till 2,50 procent i december. I den prognosen finns en junisänkning med.

– Riksbanken har skickat ganska tydliga signaler om att de inte är så villiga att sänka räntan i juni. Vi har kvar vår prognos, men vi är tydliga med att den hänger löst, säger han.

Behöver "hjälp från omvärlden"

Han ser starka argument för en sänkning – både när det gäller svensk inflationen och arbetsmarknaden. Dessutom varnar han för att Riksbanken med för hårda åtstramningar för länge kan skapa problem med för låg inflation – vilket under många år var fallet i svensk ekonomi före inflations- och räntechocken 2022-2023.

Men Isaksson bedömer att Riksbanken behöver "hjälp från omvärlden" för att våga sänka på nästa räntemöte.

– Framförallt från USA, säger han.

Det som behövs är enligt Isaksson fler tecken på att USA:s centralbank Federal Reserve har fått kontroll på inflationen och att konsumtion och arbetsmarknad dämpas i världens största ekonomi.

Fakta: Kan dra ned bolåneräntan med tusenlappar

Riksbankens styrränta präglar ränteläget i svensk ekonomi, bland annat genom att den påverkar hushållens rörliga bolåneräntor. Riksbankens direktion räknar med – om inflationsprognoserna stämmer – att kunna sänka styrräntan två gånger till under andra halvåret 2024. I sin räntebana från mars hade Riksbanken ytterligare en eller två sänkningar under 2025, ned till 2,75-3,00 procent i styrränta i slutet av nästa år.

Skulle räntan på ett bolån minska med 1 procentenhet – vilket skulle kunna bli fallet det närmaste året om man utgår från proffsens bedömningar – innebär det att kostnaden för ett bolån på tre miljoner minskar med 30 000 kronor per år eller 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt