Proffsen djupdyker: Här är strategin som utklassar indexet
OMXS30-indexet, som konstruerades 1986, har länge setts som ett enkelt och billigt sätt att replikera hela Stockholmsbörsen. Men det finns alternativa strategier som har visat sig överträffa indexets avkastning under de senaste åren, enligt Dagens Industri.
- Två strategier ger ett resultat som är tämligen lika det för OMXS30-indexet.
- Den tredje stratgein, som bygger på att investera i de 20 minst handlade aktierna bland de 60 mest värdefulla bolagen, ger dock en markant högre avkastning än index.
Dessa strategier involverar investeringar i de mest omsatta aktierna, de mest värdefulla bolagen och de minst handlade aktierna bland de mest värderdefulla bolagen, lyfter tidningen i en färsk analys.
Strategierna i detalj
Först ut är strategin att investera i de 30 mest omsatta aktierna, vilken har givit en avkastning nära index, på 10,5 procents totalavkastning per år under de senaste tio åren.
Nästa strategi innebär att man istället investerar i de 30 mest värdefulla bolagen. Denna strategi har presterat något bättre, 10,9 procent per år, men fortfarande ganska nära första strategin och jämförelseindex.
Den mest lönsamma strategin
Di tipsar dock om en tredje, vilken är den mest lönsamma av deras tre storbolagsstrategier. "De två första strategierna fick fortfarande lite stryk av börsen som helhet. Men nu händer det grejor. Det här är annan sport, så vi har lite andra regler", skriver man.
Strategin innebär att man istället investerar i de 20 minst handlade aktierna bland de 60 mest värdefulla bolagen. Denna strategi har gett en fantastisk totalavkastning på nästan 18 procent per år, vilket är nästan 5 procentenheter bättre än att köpa alla 60. Den har överträffat genomsnittet alla år utom 2016 och 2022.
Denna strategi har visat sig vara särskilt attraktiv för investerare som uppskattar starka huvudägare. Bland de minst handlade bolagen återfinns ofta namn som Wallenberg, Douglas, Lundberg, Bennet och Schörling i toppen på ägarlistorna. Här hittar vi aktier som Latour, Lifco, EQT, Lundbergs, Investor och Atlas Copco.
"De säljer inte sina aktier. Många andra investerare gör det inte heller", avslutar man.