Priserna på bostäder sjunker till pandemi-nivåer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Priserna på bostäder sjunker till pandemi-nivåer

Priserna

Priserna för både bostadsrätter och villor har minskat med en procent över hela landet under december, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. Den årliga ökningen för bostadsrätter är dock en procent, medan villapriserna minskade med samma mängd. Försäljningen av bostäder under 2023 var dessutom betydligt lägre än tidigare år.

  • Priserna på bostadsrätter och villor på nationell nivå minskade med en procent under december.
  • Priserna på bostäder har återgått till nivåerna från 2020, efter Rysslands anfall mot Ukraina och påföljande inflation och höjda räntor.
  • Försäljningen av bostäder under 2023 var betydligt lägre än tidigare år.

Storstadsområdena upplevde prisnedgångar på mellan en och två procent i december. Prisutvecklingen över ett år visade en stor variation över de olika länen, med uppgångar på 16 procent i Värmland och nedgångar på 30 procent i Jämtland, enligt Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Priserna tillbaka till 2020 års nivåer

Prisnedgången på bostäder började i april 2022 efter att Ryssland attackerade Ukraina, vilket följdes av en ökning i inflationen och höjda räntor. Nu ligger priserna på bostäder i hela riket tillbaka på nivåerna från 2020, enligt Hans Flink. Han noterar att bostadsrätter är tillbaka till nivån från augusti 2020 och villapriserna till nivåerna från november 2020.

Detta rapporterar gp.se om.

Minskad försäljning av bostäder

Trots prisnedgången såldes 2 procent färre bostadsrätter i december, medan försäljningen av villor ökade med 6 procent. Under 2023 var antalet sålda bostäder betydligt lägre än de senaste åren. Antalet sålda bostadsrätter var 14 procent färre och villorna 7 procent färre, vilket är det andra året i rad som antalet affärer sjönk.

"Det finns ett stort uppdämt flyttbehov, och vi står sannolikt på räntetoppen. Nu kan hushållen planera sin boendeekonomi mer långsiktigt", sade Öholm.

Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet, kommenterade att de affärer som gjordes tog längre tid än vanligt. Han nämnde också att både risker och möjligheter väntar på bostadsmarknaden under det kommande året.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt