Prestigebanken varnar för börsbubbla: 6 av 8 tecken syns redan
Schweiziska jättebanken UBS anser att sex av åtta varningstecken på en börsbubbla redan är fullt synliga. Hajpen kring generativ AI har drivit aktiekurserna till rekordnivåer, vilket ökar farhågorna. Enligt UBS speglar nuvarande förhållanden 1997 snarare än 1999, vilket antyder att en bubbla kan vara på väg att bildas.
- Sex av åtta tecken på en börsbubbla har redan blinkat.
- Generativ AI-hype driver aktiepriser till rekordnivåer.
- Nuvarande förhållanden speglar 1997, inte 1999.
Det har under det senaste året förekommit många diskussioner om att börsen befinner sig i en bubbla, särskilt på grund av hajpen kring generativ artificiell intelligens som driver aktiepriserna till nya höjder. Enligt en nyligen publicerad rapport från UBS har sex av åtta varningstecken på en börsbubbla redan börjat blinka, vilket tyder på att marknaden ännu inte är i en bubbla, men att en sådan kan vara nära förestående.
Det rapporterar Business Insider.
Varningstecken på en börsbubbla
UBS-strategen Andrew Garthwaite visar på åtta varningstecken på en börsbubbla. Enligt Garthwaite liknar nuvarande förhållanden mer 1997 än 1999, vilket innebär att vi kan vara på väg in i en bubbla. "Om vi befinner oss i en sådan situation tror vi att det är liknande 1997, inte 1999," sade Garthwaite.
De åtta varningstecknen
De åtta varningstecknen som Garthwaite har identifierat är:
- Avslutning av en strukturell ”bull-marknad” - syns
- Vinster under press - syns
- Bredden har gått förlorad - syns
- Krävs 25-årigt gap från tidigare bubbla - syns
- Finns ett 25-års gap från tidigare bubbla - syns
- Investerare i detaljhandeln börjar delta aggressivt - syns
- Penningpolitiken är för lös - syns ännu inte
- Längre perioder av begränsade nedgångar - syns änne inte
Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen noggrant och hålla våra läsare uppdaterade om eventuella förändringar i marknadsförhållandena. Enligt Garthwaite är det viktigaste att förstå att vi ännu inte är i en bubbla, men att de nuvarande förhållandena påminner om tidigare perioder som föregått stora marknadskrascher.