PPM: Sverigefonder stod pall i augustistormen – denna favorit presterade bäst
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Fonder

PPM: Sverigefonder stod pall i augustistormen – denna favorit presterade bäst

PPM:

Augusti 2024 var en utmanande månad för många av de populäraste PPM-fonderna. Medan teknikaktier tog stryk, lyckades vissa Sverigefonder stå emot nedgångarna. Bland de mest valda fonderna var det AMF Aktiefond Sverige som presterade bäst, medan Swedbank Robur Technology hade en tuffare månad.

  • Sverigefonder presterade stabilt i augusti
  • Teknikaktier hade en tuff månad
  • Marknadsvärdet för PPM uppgick till 2.560 miljarder kronor

Enligt Morningstar lyckades Sverigefonderna stå emot de kraftiga nedgångarna under senare delen av sommaren 2024, medan teknikaktier hade en tuff period. AMF Aktiefond Sverige, som är en av de mest valda PPM-fonderna, gav i juli  månad den högsta avkastningen med +4%. Swedbank Robur Technology, som sedan årsskiftet ökat rejält, tappade dock 3% under juli. Det fortsatte på samma spår i augusti

Läs mer: Sverigefonder halveras på PPM:s nya fondtorg

Teknikaktier under press

Augusti inleddes med ett börsfall som startade i Japan, vilket påverkade många teknikjättar negativt. Rapportering från stora teknikbolag visade på volatil handel, på grund av oro för en avmattning i den amerikanska ekonomin. Swedbank Robur Technology var bland de sämsta av de mest valda PPM-fonderna för andra månaden i rad med en nedgång på två procent. Innehav som Airbnb, Rambus, Ultra Clean, Snowflake och Micron Technology noterade alla betydande nedgångar. Fonden har dock ökat 25 procent hittills i år.

Sverigefonder höll ställningarna

Trots den generella nedgången på marknaden lyckades AMF Aktiefond Sverige och Swedbank Robur Access Sverige avsluta månaden oförändrat. Innehav som Storskogen och SOBI bidrog positivt till AMF Aktiefond Sveriges resultat, medan Fortnox och Instalco hade en mindre gynnsam utveckling. SOBI visade även stark avkastning i Swedbank Robur Access Sverige, följt av Mips.

Tips: För all information om fonder, se vår sökbara samlingssida Fondkollen.

Vid slutet av juli 2024 uppgick marknadsvärdet för premiepensionssystemet till 2.560 miljarder kronor, jämfört med ett netto tillfört kapital på 877 miljarder kronor. Den kapitalviktade avkastningen för en genomsnittlig premiepensionssparare låg på 8,7% per år. Det tillförda kapitalet inkluderar pengar från tillfällig förvaltning, återförda fondavgifter och arvsvinster, minus pensionsutbetalningar och andra avgifter.

Vi på Börskollen följer noggrant utvecklingen inom PPM och andra pensionsrelaterade frågor för att ge dig den senaste informationen och insikterna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt