Positiva vindreaktioner – men räcker inte
Vindkraftsindustrin är försiktigt positiv till regeringens förslag, men saknar reglering av det kommunala vetot. "Två av tre är inte illa – men alla delar kommer att behövas", skriver Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi.
Att kommunerna får motsvarande fastighetsskatten från vindkraftsproducenterna är bra. För 2025 motsvarar regeringens föreslagna pengapott på 340 miljoner kronor 0,75 öre per kilowattimme (kwh), enligt Svensk Vindenergi.
Likaså blir det tumme upp för förslaget att de närboende till ett vindkraftverk kompenseras ekonomiskt, i form av vinstdelning med vindkraftägarna och att fastighetsägaren får rätt till inlösen av sin bostad.
Men.
"Det vi saknade i dag är justeringen av det kommunala vetot", skriver Tomas Hallberg, ansvarig för tillståndsfrågor hos branschorganisationen.
Kommunerna positiva
Det Svensk Vindenergi vill se är att kommunernas svar blir bindande, att de inte ska få ändra sig under tillståndsprocessen vilket skapar osäkerhet för investerarna.
– Vi välkomnar detta. Det här underlättar dialogerna med kommuninvånarna, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på kommunernas intresseorganisation SKR.
Hon pekar på att andra länder har liknande upplägg.
Hur många fler kommuner som tidigare lagt in sitt veto som nu kan tänkas säga ja, är förstås svårt att veta.
"Jag tror att det blir fler kommuner som tillstyrker och det betyder att fler projekt komma till miljöprövning", skriver Tomas Hallberg i ett mejlsvar till TT. Men det kommer, på grund av långdragna miljöprövningar, dröja till åtminstone 2030 innan dagens eventuella ja-svar från kommunerna blir verklighet i form av nya vindsnurror.
Även vattenkraften
Så här säger en annan intressent om regeringens förslag som syftar till att fler vindkraftprojekt ska komma till stånd:
"Regeringens besked om stärkt stöd till kommuner med vindkraft är ett positivt, det är bra att det föreslagna stödet omfattar både ny och befintlig produktion", säger energibolaget Fortum Sveriges vd Peter Strannegård i en skriftlig kommentar.
Han skulle gärna se att även vattenkraften behandlades på liknande vis, att pengarna från fastighetsskatten kom de lokala kommunerna till del.
Rättad version: Ska vara 0,75 öre per kilowattimme i brödtextens första utgång.
Källa: Olle Lindström/TT