4 enkla sparregler: Därför ska ett smart sparande inte vara spännande
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Privatekonomi

4 enkla sparregler: Därför ska ett smart sparande inte vara spännande

4

"Hur ska jag spara mina pengar?" är en av de vanligaste frågorna när det kommer till sparande och investeringar för nybörjare. Med så många olika alternativ och tidningar och flöden fulla av tips och teorier om börsen och framtiden, kan sparande upplevas som något svårt och jobbigt. Men enligt forskningen är det egentligen ganska enkelt. Här kommer fyra enkla regler från den populära fondrobotaktören Lysa för ett bra långsiktigt sparande.

Först och främst – vilka är Lysa?

Lysa grundades 2015 med en uttalad ambition om att bringa ljus och transparens i en sektor som traditionellt har präglats av komplexitet och brist på insyn. Med fokus på ärlighet och teknologisk innovation arbetar Lysa för att hjälpa sina kunder att fatta mer genomtänkta och lönsamma ekonomiska beslut.

Företaget har snabbt etablerat sig som en av Europas största och snabbast växande plattformar för automatiserat sparande. De har fler än 120 000 kunder och över 25 miljarder kronor i förvaltat kapital.

Erbjudande: Nya kunder som går via den unika reklamlänken får automatiskt upp till 20 % rabatt på Lysas avgift i 6 månader!

Lysas fyra grundregler

  1. Betala låga avgifter
  2. Sprid dina investeringar
  3. Ta risken du kan hantera
  4. Fullfölj din sparstrategi

Grundregel 1: Betala låga avgifter

Över tid så spelar ditt sparandes avgifter stor roll för den slutgiltiga avkastningen. Höga avgifter som tas från ditt sparande, år efter år, gör att ditt kapital urholkas och dämpar den så berömda ränta-på-ränta-effekten.

Inom finans betyder ett högt pris (hög avgift) att den dyrare produkten ligger efter redan innan tävlingen om bäst avkastning har börjat. Så hur kommer det sig att så många aktörer då rekommenderar dyra produkter? En anledning är att de ofta tjänar mer pengar (s.k. kickbacks) ju högre avgiften är.

Hur Lysa hjälper dig: Man har valt ut några av marknadens, enligt bolaget, bästa och bredaste indexfonder - och förhandlat ner priset åt dig så att din avgift blir så låg som möjligt. Som kund betalar du i snitt 0,4 % i total avgift, vilket inkluderar allt.

Tips: besök Lysas hemsida för att själv laborera med hur ditt sparande påverkas av avgifter.

Grundregel 2: Sprid dina investeringar

Den andra grundregeln handlar om diversifiering och att sprida sina investeringar. Det talas ofta om att inte "lägga alla ägg i samma korg” och vad det egentligen handlar om är att minska risken i sitt sparande genom ökad diversifiering.

Det vanligaste sättet att diversifiera sitt sparande är att öka antalet aktier i portföljen, då minskar den specifika bolagsrisken. Ju fler bolag du investerar i, desto stabilare avkastning kan du förvänta dig. Att investera i många svenska bolag är jättebra. Men det är viktigt att också öka den geografiska spridningen med fler utländska bolag, och därigenom minska risken relaterad till enskilda länders ekonomier och valutor.

Hur Lysa hjälper dig: Utöver de största globala bolagen innehåller Lysas breda investeringsfokus även flera tusen småbolag och bolag på tillväxtmarknader, vilket resulterar i en ännu godare diversifiering och bredare portfölj.

Erbjudande: Nya kunder som går via den unika reklamlänken får automatiskt upp till 20 % rabatt på Lysas avgift i 6 månader!

Grundregel 3: Ta risker du kan hantera

Som vi alla vet går börsen upp och ner. Om du sparar till barnen och har en sparhorisont på över 15 år kan du ha en betydligt större andel aktier i din portfölj (med högre förknippad risk och förväntad avkastning), än om du exempelvis sparar till en kontantinsats för en lägenhet inom tre år. Samma sak gäller om du har ett eventuellt behov av pengarna tidigare.

Om målet med ditt sparande är väldigt kortsiktigt (<1 år), är Lysas rekommendation att inte spara med alls med Lysa som tjänst eller placera pengarna på börsen överhuvudtaget, utan att ha pengarna på ett sparkonto (med sparränta och insättningsgaranti).

Hur Lysa hjälper dig: För att säkerställa så god riskjusterad avkastning som möjligt anpassar Lysa risknivån i ditt sparande efter dina förutsättningar och ditt sparmål. Och genom automatiska ombalanseringar säkerställer de att ditt sparande bibehåller rätt risknivå över tid, utan att du behöver tänka på det.

Det är viktigt, dels för att du själv inte ska bli för orolig och sälja av aktier när börsen går ner (se grundregel 4), samt för att säkerställa att du inte tar mer risk än vad som är lämpligt, baserat på ditt sparmål.

Grundregel 4: Fullfölj din sparstrategi

Att sätta upp en sparplan och följa den utan att låta känslorna eller tidningsrubrikerna styra kräver tålamod och uthållighet. Det är omöjligt att veta när marknaden är högt eller lågt värderad och därefter försöka tajma marknaden. Om man kunde veta det vore det hur enkelt som helst att bli stormrik väldigt snabbt (och det är det ju tyvärr inte).

Det lilla vi vet om framtiden är att ingen vet vad som kommer hända. Därför är Lysas investeringsmetod baserad på sånt man faktiskt vet - historisk data, sannolikhetslära och Nobelprisvinnande ekonomisk forskning.

Hur Lysa hjälper dig: Som kund hos Lysa investeras dina sparpengar automatiskt enligt dessa fyra regler; i noga utvalda indexfonder med bred riskspridning och låga avgifter, och till en risk anpassad efter just dig, din sparhorisont och livssituation.

Tips: besök Lysas hemsida för själv laborera med hur ditt sparande kan växa baserat på dina personliga förutsättningar och mål.

Och genom att månadsspara har du ett enkelt och automatiskt sparande som sköter sig självt. Dessutom övervakar, ombalanserar och förbättrar Lysa din portfölj kontinuerligt och ser till att dina pengar får bästa möjliga förutsättningar att växa över tid, så att du kan få mer tid till annat (mycket viktigare här i livet) än börsen, fondval och räntekurvor.

Erbjudande: Nya kunder som går via den unika reklamlänken får automatiskt upp till 20 % rabatt på Lysas avgift i 6 månader!


Kom ihåg att investeringar i fonder och andra värdepapper alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt