Pensionsbeskedet: Så hög blev avkastningen och dessa fonder gick bäst
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Pensionsbeskedet: Så hög blev avkastningen och dessa fonder gick bäst

Pensionsbeskedet:

Snart kommer Pensionsmyndighetens årliga besked till svenska pensionssparare där sammanlagt 6 miljoner kuvert skickas ut, digitalt och fysiskt. Innehållet inkluderar information om insatta pensionspengar, totala behållningen för hela arbetslivet och inte minst detaljer om individens premiepensionsfonder – hur hög blev avkastningen för genomsnittet och vilka fonder presterade bäst under året?

  • Pensionsmyndighetens årliga besked kommer snart att skickas ut till drygt 6 miljoner mottagare.
  • Det senaste årets avkastning för premiepensionsfonderna har varit övervägande positiv, med en genomsnittlig avkastning på 17,6 procent
  • Teknikfonder har haft en imponerande avkastning under det gångna året, med Swedbanks och SEB:s teknikfonder som avkastade nära 50 procent.

Prognos för inkomstpensionen

Pensionsmyndighetens orange kuvert har förändrats över tid och numera inkluderar det inte prognoser för framtida pension, men det ger en helhetsbild av insatta pensionspengar och totala behållningen. Dessutom får mottagarna detaljer om premiepensionsfonderna och hur de har avkastat under perioden.

Trots att inkomstpensionen endast ökade med 1 procent under 2024, förutspår Pensionsmyndigheten en ljusare framtid. Förväntan är att inkomstpensionen kommer att stiga med 2,2 procent 2025 och ytterligare 2,5-3 procent 2026.

Enligt Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, bör kuvertet främst ses som en årlig påminnelse att granska sina pensionsval. "Det är bara den mindre delen av premiepensionen som det finns val att göra i den allmänna pensionen", säger han och uppmanar till att fokusera på det som går att påverka, som eget pensionssparande, investeringsstrategi för tjänstepension och premiepension, samt att se över försäkringar för familjen.

Detta rapporterar bland annat Dagens industri om.

Så hög blev avkastningen i premiepensionen

Det senaste årets avkastning för premiepensionsfonderna har varit övervägande positiv, med en genomsnittlig avkastning på 17,6 procent. Teknikfonder har varit stjärnorna, med Swedbanks och SEB:s teknikfonder som gav en avkastning på nästan 50 procent. Andra USA- och teknikfonder presterade också starkt med en avkastning på över 30 procent under fjolåret.

  • Swedbank Robur Technology A 52 % (IT och kommunikation, Avgift: 0,23 %, Risk: Mycket hög)
  • SEB Teknologifond 47 % (IT och kommunikation, Avgift: 0,29 %, Risk: Mycket hög)
  • Franklin Technology Fund A 47 % (IT och kommunikation, Avgift: 0,57 %, Risk: Mycket hög)

Bäst presterande PPM-fonderna under 2023. Källa: Pensionsmyndigheten.

Samtidigt visade Kina- och Asienfonder svagare resultat, med flera som uppvisade tvåsiffriga nedgångar under 2023.

Tips: Om du vill läsa mer om PPM-valet samt hitta inspiration till de bästa fonderna tipsar vi om Börskollens guide Bästa PPM-fonderna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt