Pekar börsraset på en recession? Det här visar statistiken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Pekar börsraset på en recession? Det här visar statistiken

Pekar börsraset på en recession? Det här visar statistiken

Donald Trumps fokus på tullar skapar oro för en ekonomisk nedgång i USA, vilket återspeglas i börsens kraftiga fall. Investerare fruktar att Trumps handelsstrategi kan leda till recession, vilket påverkar både amerikanska och globala marknader negativt.

  • Osäkerhet kring USA:s tullpolitik skapar marknadsoro.
  • S&P 500 har fallit med 17 procent sedan februari.
  • Historiskt har stora börsfall ofta förutspått recessioner.

Enligt Dagens industri oroar sig investerare för att Trumps tullpolitik ska skada USA:s ekonomi. Investerarnas rädsla har lett till att S&P 500-indexet uppvisat betydande nedgångar.

Handelskrigets effekter på marknaden

Efter USA:s eskalation av handelskonflikter och Kinas svar har investerare börjat dra sig ur marknaden. S&P 500-indexet noterade en nedgång på nästan 5 procent under torsdagen, följt av en ännu större nedgång på 6 procent på fredagen.

Med högst tvivelaktiga vinster av USA:s tullstrategi på lång sikt, men säker pina, få vinnare och många förlorare på kort sikt är tiotusenkronorsfrågan framöver var smärttrösklarna ligger. Dagens industri.

Historiska mönster ger vägledning

Sedan 1929 har S&P 500 fallit med över 10 procent vid 57 tillfällen, men endast i 16 av dessa fall har USA gått in i recession inom ett år. Förlängs perioden till 18 månader ökar antalet recessioner till 23 av 56 fall.

Ju större börsnedgång, desto högre risk för recession. Nedgångar på 10-15 procent har historiskt sett signalerat recession inom 18 månader i en tredjedel av fallen.

Trumps politik och framtida utsikter

Trumps ambition att åter göra USA stort genom historiska metoder kan leda till en oönskad recession. Sedan 1983 har USA drabbats av fyra recessioner, jämfört med elva under perioden 1929-1982.

Med dessa risker i åtanke är det inte förvånande att investerare är försiktiga och lämnar marknaden i stor skala, menar DI.

Nyhetsbrev