PA: Föräldrar kan bryta mot lagen när de sparar i aktier till barnen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

PA: Föräldrar kan bryta mot lagen när de sparar i aktier till barnen

PA:

Tusentals föräldrar som investerar barnens pengar direkt i aktier kan omedvetet bryta mot lagen. Det rapporterar Privata Affärer. Enligt gällande regler krävs nämligen tillstånd från kommunens överförmyndare för sådana affärer. Trots detta har en betydande andel barnsparare redan direktinvesterat i aktier. Diskussioner förs nu om behovet av att modernisera lagstiftningen.

  • Föräldrar behöver godkännande för att köpa aktier åt sina barn.
  • Lagstiftningen anses vara föråldrad och i behov av modernisering.
  • Överförmyndaren rekommenderar andra sparformer för barns pengar.

Regelverk och risker

Enligt Privata Affärer har Avanza rapporterat att 38 procent av deras minderåriga kunder direktinvesterar i aktier. Detta kan innebära att föräldrar och förmyndare bryter mot lagen, då barnets tillgångar enligt föräldrabalken ska placeras på ett tryggt sätt med rimlig avkastning, rapporterar tidningen. Aktieinvesteringar anses vara för riskfyllda utan godkännande från kommunens överförmyndare, förklarar Kalle Larsson, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Regioner.

Behov av modernisering

Lagstiftningen upplevs som föråldrad och tandlös, vilket har fått Håkan Andersson, chef för överförmyndarförvaltningen i Stockholm, att föreslå att föräldrar med stor kunskap om aktier sparar i eget namn för att senare överföra till barnet. Föräldrar till barn med tillgångar över åtta prisbasbelopp står under överförmyndarkontroll, och dessa kan få generellt samtycke för aktieplaceringar över tid. Modernisering av lagen diskuteras, med förslag om att etablera en myndighet som kan ge rådgivning och ta fram riktlinjer.

Vår syn på behovet av förändring

På Börskollen ser vi hur viktigt det är att lagstiftningen hålls uppdaterad för att matcha dagens investeringsmöjligheter och risker. En moderniserad lag skulle inte bara skydda barnens tillgångar bättre utan även ge föräldrar tydligare riktlinjer för hur de kan hantera sparande på ett säkert sätt.

Diskussionen om att reformera lagstiftningen är nödvändig, inte minst för att anpassa sig till det nuvarande investeringsklimatet. En ny myndighet skulle kunna bidra till en mer enhetlig och kunnig hantering av dessa frågor genom att erbjuda samordnad rådgivning och riktlinjer för föräldrar.

Som vi tidigare rapporterar har Nordnets sparekonom Frida Bratt varnat för fällor i samband med att föräldrar sparar i barnens namn i ISK. ”Det är läge att tänka sig för mycket noga innan man börjar mixtra med barns tillgångar på det sättet. Pengar som sätts in på ett konto i barnets namn tillhör därefter barnet”, uppger hon.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt