Överraskande elprisskillnader i norr – vad den nya metoden innebär för dig
Svenska kraftnät har infört en ny metod för elöverföring som resulterat i högre elpriser i norra Sverige. Den nya metoden, som syftar till att effektivisera elnätet, har redan visat en betydande prisökning i SE1 jämfört med SE2. Trots testkörningar är osäkerheten stor och hushåll med rörliga elavtal kan behöva förbereda sig för oförutsedda utgifter.
- Ny metod för elöverföring infördes den 29 oktober.
- Prisskillnader mellan elområden ökar, särskilt i norra Sverige.
- Hushåll med rörliga elavtal kan möta oförutsedda utgifter.
Enligt Expressen har Svenska kraftnät implementerat en ny metod för elöverföring som påverkar elpriserna i Sverige. Metoden, kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning, infördes den 29 oktober och syftar till att öka effektiviteten i elnätet över hela Sverige. Resultatet har blivit en ökning av elpriserna i norra Sverige hittils, med särskilt märkbara skillnader mellan elområdena SE1 och SE2.
Tekniska förklaringar och påverkan
Svenska kraftnäts strategiska driftchef, Erik Ek, förklarar att den nya metoden gör det möjligt att aktivera mer elproduktion i SE1, vilket leder till högre priser där. Detta beror på att elproduktionen i SE1 inte belastar den begränsande ledningen i samma utsträckning som i SE2, vilket möjliggör en mer omfattande elöverföring söderut. Den nya metoden har jämförts med en utbyggnad av stamnätet för 40–50 miljarder kronor.
Första gången på 10 år – stor prisskillnad mellan SE1 och SE2
Under november har elpriserna varit låga, med elområde SE2 (Sundsvall) som lägst på 18,09 öre per kWh, exklusive moms och avgifter. I SE1 (Luleå) var priset 24,96 öre per kWh, en skillnad på 38 procent.
– SE1 och SE2 har haft nästan identiska priser i tio år, men sedan den nya modellen infördes har SE1 blivit tydligt dyrare, säger Åsa Hauer, elexpert på Elskling.
Osäkerhet och framtida konsekvenser
Åsa Hauer, expert på Elskling, uttrycker att den nuvarande situationen är osäker och beskriver den som "lite hela havet stormar". Hon menar att hushåll med rörliga elavtal bör förbereda sig för potentiellt högre och oförutsedda elutgifter. Trots testkörningar som genomförts av Svenska kraftnät, finns det fortfarande många osäkerhetsfaktorer kring de framtida effekterna av den nya metoden.
Hon menar att hushåll med rörliga elavtal bör förbereda sig för potentiellt högre och oförutsedda elutgifter.
Provkört nya metoden i två år
Den nya metoden har prövats i nästan två år, och resultaten visar att elpriserna i genomsnitt ökar med 4–6 procent i hela Sverige under vinterhalvåret. För elområdena SE1, SE2 och SE3 blir prisökningen i snitt 6–9 procent under ett helt år, medan elområde SE4 får en genomsnittlig prissänkning på 10 procent under samma period, enligt testerna. Nu återstår det att se vad det verkliga utfallet blir under vintern.
Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och rapporterar kontinuerligt om förändringar inom elmarknaden, eftersom dessa påverkar både konsumenter och ekonomin i stort. Det återstår att se hur marknaden anpassar sig till den nya överföringsmetoden och vad det kommer innebära för elpriserna på lång sikt.