Svantesson: Konsumenten har stort ansvar
Över en halv miljon svenskar shoppade från kinesiska lågprissajter i oktober, enligt Svensk Handel. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har konsumenterna ett stort ansvar att handla från sajter med sjysta villkor.
Svenskarna köpte mer på nätet i oktober i år än förra året, enligt branschorganisationen Svensk Handel.
En stor del av ökningen kopplas till utländska lågprisaktörer. Nästan 600 000 svenska konsumenter handlade i oktober från någon av de kinesiska plattformarna Temu och Shein.
Hårdare konkurrens
Svensk Handel konstaterar att "konkurrensen hårdnar". Andelen av omsättningen som går till utländska företag har ökat från 8 till 12 procent under året.
"För att skapa en rättvis och hållbar marknad måste vi se till att plattformsföretag verkar under samma regler och tillsyn som svenska aktörer", säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Finansminister Elisabeth Svantesson säger att konsumenter har ett stort ansvar när de e-handlar från utländska lågpriskedjor.
– En klänning för sjuttio kronor, med ganska mycket och ganska dyrt tyg, då är det uppenbart att något inte stämmer, säger hon.
Ökade möjligheter
Är det ett problem att allt fler svenskar handlar av utländska lågprisaktörer?
– E-handlare, vare sig det handlar om svenska eller andra, är i grunden bra. Det har ökat möjligheten att nå produkter över hela världen. Sedan finns det några bolag som är aggressiva och som inte har sjysta villkor.
– Som konsumenter behöver vi förstå det så att vi inte stöttar det, säger hon.
Hon utesluter inte att något behöver göras i form av till exempel tullar på EU-nivå.
– All osund konkurrens, som sker på villkor där man till exempel vet att det är några som knappt får någon lön alls, måste vi sätta blicken på, säger Svantesson.
Källa: Anna Hansson/TT, Anja Haglund/TT