OS inleds – med barriärer och tomma hotellrum
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

OS inleds – med barriärer och tomma hotellrum

OS

OS i Paris ser inte ut bli någon kassako för turistindustrin. I vissa fall tvärtom. Dyra hotell, säkerhetsbarriärer och förhöjd terrorhotnivå kan ha avskräckt människor från att besöka staden i sommar.

Världens dyraste idrottsevenemang är runt hörnet och miljoner besökare väntas till Paris.

Samtliga OS sedan spelen i Rom 1960 har blivit dyrare än planerat – 170 procent över budget i snitt, enligt universitetet i Oxford. Och årets sommarspel ser inte ut att bli ett undantag. Budgeten ligger på runt 100 miljarder kronor.

Många metallstaket

Och det är långt ifrån givet att OS lockar stora mängder turister till ett även vanligtvis så populärt resmål som Paris. Trängsel, dyra OS-biljetter, avspärrningar och terrorhotnivån – som är den högsta möjliga i Frankrike – kan vara anledningar som håller människor borta.

Thierry Marx, ordförande för franska hotell- och restaurangfacket UMIH, beklagar sig över de många metallstaket som satts upp längs floden Seine, där OS-invigningen hålls.

– I vissa områden har vi nästan 60 procent mindre omsättning, säger han till BFM-TV.

Organisatören Paris 2024 pekar dock på att när London arrangerade sommarspelen 2012 såg man en ökning av antalet turister i flera år efteråt. OS-turister gör också av med mer pengar än "vanliga" turister, enligt arrangören.

Men just nu är tappet enormt för en som Mohammed Mjahid och hans familj, som driver ett café innanför det avspärrade området vid Seine. Han uppskattar att försäljningen har gått ned 90 procent den senaste veckan.

– Det kommer inte in så mycket pengar, det är dåligt. Folk kommer inte hit. Det är mycket kontroller och på vissa platser behöver man QR-koder för att komma in.

Han hoppas att försäljningen ska ta fart efter invigningen då vissa restriktioner lättas.

Tusentals kronor

Även hotellnäringen går trögt jämfört med normala sommarmånader och det rapporteras nu att hotellen sänker sina priser för att locka sista minuten-gäster. Snittpriset per hotellnatt ligger just nu på 4 000 kronor i Paris-området vilket kan jämföras med 2 400 kronor i juli och 1 900 kronor i augusti 2023, enligt turistkontoret Paris je t'aimes statistik från förra månaden.

Flygbolaget Air France-KLM har i sin tur prognostiserat ett tapp på två miljarder kronor på grund av minskat resande till Frankrike. Och amerikanska Delta Air Lines väntar sig en miljard kronor mindre intäkter än normalt.

– De kommer fortfarande att tjäna pengar under sommarmånaderna, bara mindre än normalt, säger reseanalytikern Daniel Burnham till ABC News.

Källa: Niklas Svahn/TT, Petter Nilsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt