OpenAI lanserar söktjänst – en direkt utmanare till Google
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

OpenAI lanserar söktjänst – en direkt utmanare till Google

OpenAI

OpenAI meddelade på torsdagskvällen att de introducerar Search GPT, en ny söktjänst som utmanar Googles dominans på marknaden. Nyheten påverkade Alphabets aktiekurs negativt, och investerarna uttrycker oro för potentiella marknadsförluster.

  • OpenAI lanserar Search GPT som en konkurrent till Google.
  • Alphabets aktie föll med 3 procent efter tillkännagivandet.
  • Tjänsten kommer att integreras i Chat GPT-appen.

Enligt en nyhet från Dagens Industri tillkännagav OpenAI att deras nya söktjänst Search GPT syftar till att ge användarna snabba och tydliga svar med relevanta källor. Prototypen är planerad att integreras i Chat GPT-appen, vilket kan förändra hur användare söker information online.

Marknadsreaktion och investerarnas oro

Den nya söktjänsten från OpenAI fick omedelbara konsekvenser på marknaden, med Alphabets aktie som föll 3 procent. CNBC rapporterar att detta kan bli ett betydande problem för Google, vars sökmotor för närvarande har en dominerande ställning. Investerare i Alphabet uttrycker oro för att OpenAI:s nya sätt att söka information kan ta betydande marknadsandelar från Google.

OpenAI:s vision för förbättrad sökning

OpenAI:s vd Sam Altman förklarade i ett inlägg på X att företaget ser möjligheter att förbättra hur sökningar görs idag. "Vi tror att det finns utrymme för att göra sökningen mycket bättre än den är idag", skrev Altman. Den nya tjänsten förväntas erbjuda användarna en mer effektiv och användarvänlig sökupplevelse.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att rapportera om hur denna nya spelare påverkar sökmarknaden framöver. Det återstår att se hur Google svarar på denna nya konkurrens och vilka strategier de kommer att vidta för att behålla sin marknadsposition.

Börskollen om Alphabet

Alphabet är ett amerikanskt holdingbolag, där den mest framträdande verksamheten är söktjänsten Google. Företaget fokuserar huvudsakligen på att utveckla informationsteknik och söktjänster, men det bedriver även forskning och utveckling inom områdena AI (Artificiell Intelligens) och bioteknik. Utöver detta investerar bolaget i diverse internet- och underhållningstjänster. Alphabet grundades år 2015 och har sitt huvudkontor beläget i Mountain View, Kalifornien.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Alphabet, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Alphabet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt