Vattenfall: Låga elpriser hindrar investeringar
Elpriserna är på rekordlåga nivåer. För låga, tycker statliga energijätten Vattenfall. - Det blir svårare att investera helt enkelt, säger vd Anna Borg.
Att Vattenfall beslutat att stoppa bland annat vindkraftsprojektet Kriegers flak och även tvekat kring investeringen i Kattegatt syd har flera orsaker, bland annat låga priser, högre byggkostnader men också att staten inte bekostar elkablarna ut till havs, enligt Vattenfallchefen.
Vad det gäller Kriegers flak var det mest det sistnämnda som satte stopp.
– När det gäller svenska Kriegers flak så hade vi kommit så pass långt att vi såg att vi hade både den intäkt vi behövde och kostnader från våra leverantörer som vi skulle kunna leva med, säger hon till TT i samband med att kvartalsrapporten presenteras.
Behövs för lönsamhet
Det gäller även andra vindkraftsprojekt till havs.
– Ja, för de allra flesta projekt behöver ett stamnät till havs för att kunna bli lönsamma.
Annat som får elproducenter att dra öronen åt sig är de många elslukande industriprojekt som satts på vänt eller avbrutits helt.
– Vi tittar ju på det naturligtvis och så tar vi hänsyn till det när vi ser vilka investeringar som vi tror behöver göras och när, säger Anna Borg.
Tempot den stora frågan
Fast riktningen tycker hon fortfarande är glasklar.
– Men tempot i den här omställningen är ju den stora frågan just nu. Och det är klart att om tempot är något lägre så gör ju det också att det inte riktigt lika snabbt finns ett lika stort behov av mer elproduktion.
Finns för mycket elproduktion för närvarande i Norden?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har visserligen gott om elproduktion men vi ser ju också att det är många företag som skulle vilja expandera eller etablera sig här. Så vi kommer fortfarande behöva en utbyggnad av mer fossilfri el, säger Borg.
Prisgaranti nödvändigt
Även för att bygga ny kärnkraft så är elpriserna på tok för låga just nu och vad som syns i prognoserna. Därför är den riskdelningsmodell som statens utredare fört fram helt nödvändig, där bland annat ett visst pris för kärnkraftselen som Vattenfall producerar ska garanteras av staten för lång tid, enligt Anna Borg.
Men även om det varit tyst från Vattenfall den senaste tiden om de pågående kärnkraftsplanerna vid Ringhals, jobbas det för fullt, försäkrar Vattenfallchefen:
– Vi håller på att planera nere på sajten för att se exakt hur många reaktorer, lite beroende på vilken teknik som i slutändan kommer att väljas, som får plats. Vi håller på och kartlägger natur och miljö för att kunna skicka in en miljöansökan med en miljökonsekvensbeskrivning, säger hon.
Fakta: Vattenfalls delårsrapport i korthet
Det underliggande rörelseresultatet uppgick till 1,4 miljarder kronor under tredje kvartalet. Det kan jämföras med en vinst på 946 miljoner kronor för samma tid förra året.
Samtidigt minskade nettoomsättningen med 17 procent till 48,6 miljarder kronor.
I en kommentar till rapporten skriver Vattenfalls vd Anna Borg att elpriserna på Vattenfalls marknader föll med 30 procent under kvartalet.
"På kontinenten har prisnedgången drivits av lägre gas-och kolpriser samt en ökad produktion av vind- och solkraft. Denna utveckling har även pressat ner elpriserna i södra Sverige".
Men Vattenfall har prissäkrat mycket av elförsäljningen, så bolaget har fått mer betalt för elen i år än i fjol.
Källa: Vattenfall
Källa: Olle Lindström/TT