Offra miljön för konkurrensen – nytt krav i EU
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Offra miljön för konkurrensen – nytt krav i EU

Offra miljön för konkurrensen – nytt krav i EU

Miljön och hållbara lösningar kan bli förlorarna när Europa försöker bli mer konkurrenskraftigt. Hårda krav på förenklingar kan leda till uppskjuten och urvattnad lagstiftning.

Att EU måste förbättra sin konkurrenskraft för att inte halka efter USA och Kina har upprepats som ett mantra i Bryssel det senaste året.

Nu ska det också förvandlas till något konkret, med hjälp av den konkurrenskraftskompass som EU-kommissionen lägger fram för att visa väg mot en ekonomiskt starkare union.

Inte minst utlovas enklare regler.

– Allt för många företag håller tillbaka investeringar i Europa på grund av onödig byråkrati, beklagade kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett linjetal vid Världsekonomiskt forum i Davos i förra veckan.

Slopa given?

Tydliga åsikter har redan framförts om vad som borde förenklas.

Polens premiärminister Donald Tusk manar till en översyn av all lagstiftning inom EU:s "gröna giv" för att få billigare energi.

Frankrikes EU-minister kräver specifikt att regler om ökat företagsansvar för att förhindra miljöbrott och usla arbetsvillkor utanför EU läggs på is.

Landets ytterhöger går ännu längre och erbjuder de konservativa partierna i Europa en allians för att helt begrava den gröna given.

– Ha lite mod och tänk på Frankrikes konkurrenskraft, våra företag och franska arbetare, sade Nationell samlings ledare Jordan Bardella i ett nyårstal.

Konkurrensfördel

EU-kommissionen står samtidigt fast vid att mycket av den gröna given måste kunna ses som en konkurrensfördel, framför allt på lite längre sikt.

– Ska Europa vara konkurrenskraftigt så är det den vägen vi ska gå: att hålla i den och se till att vi fortsätter att ställa om, säger exempelvis miljökommissionären Jessika Roswall på en svensk pressträff.

– Det är klart att det går att göra det enklare, kanske kring rapporteringen. Men jag hör också från industrin att vi kan inte hålla på och vackla. Man vill ha tydlighet, säger Roswall.

"Lyckas inte"

Från den svenska regeringens sida betonar finansminister Elisabeth Svantesson (M) att man inte vill "rucka på ambitionsnivån" för klimatet och miljön.

Men hon konstaterar också att rapporteringskrav och regler har lagts på varandra inom EU.

– Generellt sett är det definitivt för mycket regler. I förhållande till USA ligger vi långt efter. Där innoverar man fram tillväxt, medan vi försöker reglera fram den, och det lyckas inte, säger Svantesson till TT.

Fakta: EU och konkurrensen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lade i förra veckan fram tre "grundbultar" för en bättre konkurrenskraft i EU:

* Skapande av en fungerande kapitalmarknadsunion, "som kan förvandla sparpengar till investeringar, särskilt för nya tekniker".

* Mindre byråkrati och färre nationella regler på EU:s inre marknad.

* Låga och stabila energipriser, framför allt med hjälp av förnybart, men också kärnkraft "i vissa länder".

Källa: Wiktor Nummelin/TT, Maria Davidsson/TT

Nyhetsbrev