Nya skatteregler 2025: När lönar sig ett ISK?
Med de kommande skatteförändringarna 2025 för investeringssparkonton (ISK) ändras förutsättningarna för sparare. Tidigare negativa effekter av höjd skatt förväntas nu mildras med skattefria nivåer. Men när är det egentligen fördelaktigt att använda ett ISK, och när bör man överväga andra sparformer?
- Från 2025 är de första 150.000 kronorna i ISK skattefria.
- Skatten på kapital över den skattefria nivån blir 0,89% år 2025.
- För högre kapital är avkastningskravet lägre för att ISK ska vara lönsamt.
Att ISK har blivit en succé sedan starten 2012 råder ingen tvekan om. 3,9 miljoner svenskar har valt att använda sparformen. Men en fråga som hela tiden finns där är när det egentligen är lönsamt att välja ett ISK före andra sparformer. Nu när skattelättnaderna för ISK och KF börjar närma sig så förändras förutsättningarna, något som fått experter att lyfta frågan igen.
Förändrade skatteregler och effekter
Finanssajten Morningstar sätter frågan under lupp i en ny analys. Från och med 2025 kommer de första 150.000 kronorna på ett ISK vara skattefria, med en höjning till 300.000 kronor 2026. Detta innebär att investeringar upp till dessa belopp blir mer fördelaktiga oavsett avkastning. Skatten på belopp över den skattefria nivån fastställs till 0,89% år 2025.
För större investeringar kan avkastningskravet justeras. Tidigare krävdes en avkastning över statslåneräntan plus en procentenhet för att ISK skulle vara fördelaktigt, skriver Morningstar. Med de nya reglerna och en statslåneränta på 1,96%, behöver avkastningen bara vara högre än 2,96 procent för att ISK ska vara lönsamt, men detta gäller då inte längre för kapital under de skattefria nivåerna.
För- och nackdelar med ISK
För de som överväger ISK jämfört med en traditionell fonddepå finns det flera aspekter att beakta. ISK erbjuder fördelen av enkel deklaration och möjligheten att byta fonder utan att utlösa vinstskatt. Å andra sidan beskattas kapitalet över den skattefria nivån årligen, oavsett marknadsutveckling.
Vi på Börskollen noterar att den långsiktiga strategin för de flesta sparare fortfarande gör ISK till ett attraktivt alternativ, särskilt med tanke på enkelheten och de skattefria nivåerna. Även för de som har ett kapital över 300.000 kronor kan ISK i många fall vara det klokaste valet.
Risker vid låg avkastning
För sparare med kapital över de skattefria nivåerna kvarstår dock behovet av att överväga avkastningen, skriver Morningstar. De tar ett exempel på en sparare som investerar en halv miljon 2025 i ett tidsperspektiv på 20 år. Då skulle en årlig avkastning på 1,9 procent eller lägre göra en fonddepå mer lönsam om ISK-skatten är 1 procent.