Nya rekordnivåer för guldet – hur ska du agera nu?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Nya rekordnivåer för guldet – hur ska du agera nu?

Nya

Trots en stark dollar och stigande obligationsräntor har guldpriset nått nya rekordhöjder de senaste månaderna. Detta har lett till spekulationer om guldets roll i en investeringsportfölj, särskilt under ekonomiskt osäkra tider. Vad betyder detta för investerare framöver?

  • Guldpriset har nått nya toppar under 2023 och 2024.
  • Centralbankernas massiva guldköp driver upp efterfrågan.
  • Guld anses fortsatt vara en säker tillgång i osäkra tider.

Enligt en rapport från Morningstar har guldets spotpris slagit rekord flera gånger under de senaste månaderna. I mars 2023 nådde priset 2 160 dollar per uns, och i april noterades ett nytt all-time-high på 2 265 dollar. Den 20 maj steg priset ytterligare till 2 435 dollar och den 17 juli översteg det för första gången 2 470 dollar per uns.

Centralbankernas roll i guldets uppgång

Bert Flossbach, medgrundare av Flossbach von Storch, påpekar att "räntesänkningar från Federal Reserve inte har materialiserats", vilket bidragit till guldets prisuppgång.

Trots detta har investerarnas efterfrågan varit svag. Under första halvåret 2023 tog investerare ut cirka 140 ton guld från börshandlade handelsvaror (ETC). Men centralbankernas massiva guldköp har mer än uppvägt detta, vilket drivit upp priserna.

Charlotte Peuron, Equity Fund Manager på Crédit Mutuel AM, förklarar att "den uppåtgående trenden i guldpriset går tillbaka till 2022". Faktorerna bakom detta inkluderar efterfrågan på smycken, investeringar i fysiskt guld från asiatiska investerare och betydande köp av centralbanker i tillväxtländer, särskilt Kina.

Investera i guld i osäkra tider – hur ska du göra nu?

Trots de höga guldpriserna anser många experter att guld fortsatt bör ha en plats i en diversifierad portfölj. "Under de senaste decennierna har i stort sett varje kris bekämpats med mer pengar," säger Flossbach. Detta gör guld till ett värdefullt ankare i tider av ekonomisk osäkerhet. Vi på Börskollen håller med om att guld kan förbättra risk/avkastningsprofilen för ett sparande på medellång till lång sikt.

En undersökning visar att 29% av de tillfrågade centralbankerna planerar att öka sina guldreserver inom de kommande 12 månaderna, vilket ytterligare kan driva upp efterfrågan och priset på guld.

World Gold Council rapporterar att den globala efterfrågan på guld steg med 4% under andra kvartalet 2024, vilket är den högsta kvartalsnivån någonsin. En undersökning visar att 29% av de tillfrågade centralbankerna planerar att öka sina guldreserver inom de kommande 12 månaderna, vilket ytterligare kan driva upp efterfrågan och priset på guld.

Andra läser också: Investera i guld – Så kan du köpa guld

Sammanfattningsvis, medan det kan vara frestande att ta hem vinster från guldinvesteringar vid nuvarande höga priser, är det klokt att behålla en viss mängd guld i portföljen som en hedge mot ekonomisk osäkerhet och valutarisker.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt