EU om miljön: Måste bli mer flexibla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

EU om miljön: Måste bli mer flexibla

EU om miljön: Måste bli mer flexibla

EU lägger ut riktningen mot bättre konkurrenskraft och mindre byråkrati – men lovar ändå en fortsatt satsning på klimatet. – Fast vi måste vara flexibla, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Enklare regler, mer pengar och billigare – men också renare – energi är tunga bitar i den konkurrenskraftskompass som von der Leyen nu presenterar.

Planen kommer att dominera EU-politiken under de närmaste åren. Mycket bygger på den rapport som Europeiska centralbankens förre chef Mario Draghi lade fram i höstas med varningar om att EU måste satsa – eller riskera att gå under.

I kompassen finns löften om ett 50-tal initiativ om allt från stora AI-satsningar till ökat stöd för renare industri och fler handelsavtal med omvärlden.

Pengar ska fås med hjälp av en mer "fokuserad" och moderniserad EU-budget, i det förslag för nästa långtidsbudget som väntar senare i år. Samtidigt läggs stor tyngd också på behovet av fler privata investeringar.

Enklare regler

Företagen i EU ska dessutom kunna spara både pengar och tid när kommissionen lovar att minska regelbördan och byråkratin med 25-35 procent.

Krav har redan framförts om att förenklingar måste till inom EU:s många miljöregler. Ursula von der Leyen bedyrar ändå att den "gröna given" – EU:s kamp mot klimatförändringarna – inte ska överges.

Men hon konstaterar också att EU måste vara "flexibla och pragmatiska" även i klimatpolitiken.

– Vi måste vara redo att anpassa oss. Vi måste kunna säga att det här var inte tillräckligt, eller att det här var för mycket, säger hon på en presskonferens i Bryssel.

"En förutsättning"

Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt näringsliv, välkomnar kompassens offensiva inriktning och betonandet av privata investeringar. Och hon håller med om vikten av mindre byråkrati.

– Det behövs en dramatisk förenkling av reglerna. Det här är en nyckel och en förutsättning för EU:s konkurrenskraft och den gröna omställningen, säger Stellinger.

Fakta: Konkurrenskompassen

EU-kommissionens konkurrenskraftskompass sätter riktningen för att Europa ska bli "platsen där framtida tekniker, tjänster och rena produkter uppfinns, tillverkas och placeras på marknaden, och samtidigt blir första kontinent som blir klimatneutral".

Tyngdpunkten ligger på starkare stöd för innovation och ren industri samt ökad säkerhet när det gäller tillgång till såväl råvaror som energi. Därtill utlovas enklare regler och mer pengar, både från privata medel och via en "omfokuserad" EU-budget.

Kompassen ska under de närmaste åren följas av konkreta förslag på olika områden.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Nyhetsbrev