Nya ISK-reglerna: Nästan 900 000 får maximala skattesänkningen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Nya ISK-reglerna: Nästan 900 000 får maximala skattesänkningen

Nya

Som väntat sänker regeringen skatten på investeringssparkonto, ISK. Det kommer att ske i två steg. Nästa år skattebefrias de första 150 000 kronorna och 2026 höjs nivån till 300 000 kronor. Syftet är att stärka hushållens ekonomi och uppmuntra till sparande. Totalt berörs nästan fyra miljoner svenskar. Nästan 900 000 sparare får den maximala sänkningen.

  • Skattefri grundnivå för ISK-sparande på 150 000 kr 2025, höjs till 300 000 kr 2026. Även sparformen kapitalförsäkring väntas ingår i skattereformen.
  • Förväntad skattesänkning på 10 400 kr för en genomsnittlig familj under 2025.
  • Statens skatteintäkter minskar med 4,4 miljarder kr 2025 och 7 miljarder kr årligen därefter.

Skattefri grundnivå införs

Höstbudgeten för 2025 kommer som väntat att innehålla en skattesänkning för investeringssparkonton, meddelade regeringen under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.  Även sparformen kapitalförsäkring väntas ingår i skattereformen.

Den nya regeln innebär att sparare inte behöver betala skatt på kapital upp till 150 000 kronor under 2025. År 2026 höjs denna gräns till 300 000 kronor. Reglerna gäller per person.

Enligt Sveriges Radio får totalt 3,9 miljoner svenskar sänkt skatt med förslaget. En femtedel (888 218 personer) får del av den maximala skattesänkningen på över 3000 kronor, jämfört med vad de betalar 2024. Om man därutöver skulle inkludera sparformen kapitalförsäkring i beräkningen blir siffran förmodligen ännu högre.

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, säger till Ekot att han tror att reformen kan uppfylla syftet att få fler att börja spara.

”ISK har blivit en succé med nästan fyra miljoner sparare. Om det uppmuntrar fler att börja spara, särskilt de som inte brukar spara, då är det en positiv effekt av förslaget”, säger han.

Ska ge mer i plånboken och öka sparandet

Reformen syftar till att ge hushållen mer pengar i plånboken och uppmuntra till ökat sparande. Hela paketet – som även innefattar en förstärkning av jobbskatteavdraget – innebär för en genomsnittlig familj, med två mediansparare på varsitt ISK-konto, en skattesänkning på 10 400 kronor under 2025 jämfört med 2024, enligt regeringens beräkningar. Även pensionärer med mediansparande gynnas, där ett par kan förvänta sig en skattesänkning på 5 000 kronor under samma period.

Kostnad för staten

Förslaget beräknas minska statens skatteintäkter med 4,4 miljarder kronor under 2025 och därefter med 7 miljarder kronor årligen. Trots detta anser regeringen att det är ett viktigt steg för att stärka hushållens ekonomiska situation, särskilt efter flera år av hög inflation och fallande reallöner.

”Vi har fokus att på kort sikt få igång ekonomin igen och på lång sikt skapa tillväxt”, uppgav finansminister Elisabeth Svantesson (m) i samband med beskedet, rapporterar Dagens Industri.

”Det här underlättar för väldigt väldigt många svenska hushåll”, fortsatte Svantesson.

Ytterligare åtgärder i budgeten

Budgeten innehåller även andra åtgärder för att stödja hushållen. En förstärkning av jobbskatteavdraget och en motsvarande sänkning av skatten för pensionärer ingår, vilket totalt beräknas minska skatteintäkterna med 13,5 miljarder kronor. Dessutom förlängs det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med 30 juni 2025, till en kostnad av 412 miljoner kronor.

Alla dessa förslag träder i kraft 1 januari 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Vi på Börskollen kommer att följa utvecklingen noga och rapportera om hur dessa förändringar påverkar marknaden och hushållens ekonomi.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt