Nya 3:12-reglerna: Förbättringar för utdelning – men risk för färre jobb
Förslaget om nya 3:12-regler innebär en mer generös beräkning av hur mycket fåmansföretagare kan ta ut som lägre beskattad utdelning. Förändringarna får både beröm och kritik från olika håll inom näringslivet. Medan vissa ser positivt på höjningen av schablonbeloppet, uttrycker andra oro över minskade incitament för att öka anställningar. Förslaget innefattar även förändringar i löneunderlagsregeln som påverkar utdelningsutrymmet.
- Höjning av schablonregelns beräkningsmodell från 2,75 till 4 inkomstbasbelopp.
- Begränsning av ägares löneuttag i utdelningsberäkningen över åtta inkomstbasbelopp.
- Slopad uppräkning av sparade utdelningsutrymmen.
Förändringar i schablon- och löneunderlagsregler
Regeringens utredning om 3:12-reglerna presenterades i juni. Nu har organisationer och myndigheter fått säga sitt om de förändringar som föreslås, rapporterar Dagens Industri. Förslaget innebär en förändrad modell för beräkning av utdelning i fåmansbolag. Schablonregeln justeras upp från 2,75 till 4 inkomstbasbelopp, vilket är en välkommen förändring för många enmansbolag. Dock anser Konjunkturinstitutet att detta kan minska incitamenten för att anställa, något som skulle kunna påverka svenska småföretag.
Debatt om löneavdrag och sparade utdelningsutrymmen
Förslaget innebär också ändringar i löneunderlagsregeln, där ägare endast får tillgodoräkna sig löneuttag över åtta inkomstbasbelopp. Detta har mötts av skepticism från remissinstanser som Företagarna. De menar att det kan uppfattas som en bestraffning för ägare som främst baserar utdelningsutrymmet på sin egen lön. Patrick Krassén från Företagarna betonar att föreslaget löneavdrag inte bör överstiga sex inkomstbasbelopp för att mildra effekterna för ägarna.
Vidare föreslås att uppräkningen av sparade utdelningsutrymmen slopas. Detta innebär att ägare som bygger upp utdelningsutrymme över tid riskerar att förlora på förändringen, vilket Företagarna ser som en nackdel. Trots detta finns det positiva aspekter, såsom en förkortad karenstid från fem till fyra år, vilket kan underlätta generationsskiften.
Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och ser fram emot att se hur dessa förändringar kan komma att påverka näringslivet och småföretagare i Sverige framöver.