Ny undersökning: Därför blir vi äldre än många tror
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ny undersökning: Därför blir vi äldre än många tror

Ny undersökning: Därför blir vi äldre än många tror

En ny rapport från Pensionsmyndigheten belyser att många 66-åringar kan förvänta sig att leva längre än vad många hittills trott. Genom att sätta fokus på medianlivslängden i stället för medellivslängden ger rapporten nya perspektiv på framtida livslängd och pensionsplanering.

  • Medianlivslängden för 66-åriga kvinnor är 90 år.
  • Mäns medianlivslängd vid 66 år är 88,5 år.
  • Rapporten jämför olika metoder för dödlighetsprognoser.

Varannan kvinna som idag är 66 år väntas nå sin 90-årsdag, enligt rapporten från Pensionsmyndigheten. Undersökningen är en del av den fjärde rapporten i myndighetens serie om dödlighet, och den betonar skillnaden mellan medellivslängd och medianlivslängd. Medianen motsvarar den ålder som exakt hälften förväntas överleva till medan medellivslängden påverkas av att vissa avlider långt före genomsnittet.

Vad medianlivslängd avslöjar

Medianlivslängden för 66-åriga kvinnor är 90 år, medan motsvarande siffra för män är 88,5 år. När livslängd mäts som median, snarare än medelvärde, visar det att fler människor lever längre än den traditionellt beräknade medellivslängden. Medellivslängden för 66-åriga kvinnor 88,7 år medan motsvarande siffra för män är 86,7 procent.

Detta kan ge nya insikter för individer som planerar sin pension.

Det kan bli oväntat många år att leva utan tjänstepension om man väljer att ta ut pensionen på kortare tid istället för livsvarigt Erland Ekheden, chefaktuarie på Pensionsmyndigheten

Rapportens metodik och insikter

Rapporten har analyserat dödlighet från 2002 till 2024 och gjort prognoser för framtiden. Den jämför olika metoder för dödlighetsprognoser och bekräftar att SCB:s nuvarande prognoser fortsatt är en rimlig utgångspunkt.

Rapporten visar att de testade metoderna stämmer väl överens med SCB:s prognoser, vilket ger Pensionsmyndigheten stöd i sina antaganden om framtida dödlighet.

Vikten av att känna till sin livslängd

Förståelsen för förväntad livslängd är avgörande när man planerar för framtiden, uppger Pensionsmyndigheten. Många kanske underskattar sin livslängd, vilket kan påverka deras pensionsbeslut.

Genom att ha denna kunskap kan individer fatta mer informerade beslut om sina pensionsstrategier och därmed bättre planera för sina senare år i livet.

Nyhetsbrev