Ny rekordnotering: Så stor är nu den svenska fondförmögenheten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Ny rekordnotering: Så stor är nu den svenska fondförmögenheten

Ny

Januari 2024 markerar en historisk start på fondåret med ett nysparande på hela 11,5 miljarder kronor. Aktiefonder och långa räntefonder såg stora insättningar, medan vissa andra fonder noterade uttag. Samtidigt slog den sammanlagda fondförmögenheten i Sverige rekord med över 7 000 miljarder kronor, rapporterar Fondbolagens förening.

  • Januari 2024 inleddes med nysparande på 11,5 miljarder kronor, med nettoinsättningar främst i aktiefonder och långa räntefonder.
  • Sverige noterar rekordhög fondförmögenhet på över 7 000 miljarder kronor.
  • 67 procent av den totala fondförmögenheten är placerad i aktiefonder.

I januari rapporterade fonder ett sammanlagt nettoinflöde på 11,5 miljarder kronor. Aktiefonder ledde med nettoinsättningar på 15 miljarder, följt av långa räntefonder med 4,1 miljarder. Däremot noterades nettouttag från korta räntefonder och blandfonder, samt hedgefonder med 2,9, 2,3 respektive 2,4 miljarder kronor.

Osäkerhet i världen men svenskar fortsätter att spara

”Trots den rådande osäkerheten i världen, både politiskt och ekonomiskt, är det glädjande att se att svenskar fortsätter att spara för framtiden. Sparandetrenden från 2023 har fortsatt in i 2024 med stora insättningar i aktiefonder. För första gången någonsin har vi nu i januari uppmätt en total fondförmögenhet i Sverige överstigande 7 000 miljarder kronor”, säger Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening.

Detta rapporterar Fondföreningen om.

Tendenser och nytt rekord för fondförmögenhet

Trots att Stockholmsbörsens värde sjönk med nästan 2 procent under januari, såg aktiefonder ändå ett nettoinflöde på totalt 15 miljarder kronor. Globalfonder, Sverigefonder och USA-fonder var de mest populära. Indexfonder fortsatte också att dra in stort med nettoinsättningar på drygt 13 miljarder kronor under månaden.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under januari med drygt 153 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till 7 082 miljarder, vilket utgör en ny rekordnotering. Av den totala fondförmögenheten var 4 727 miljarder (motsvarande 67 procent) placerade i aktiefonder.

Läs också: Kapitalisera på "guldrushen" inom AI – Topp 5 bästa teknikfonderna

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt