Ny metod avslöjar fusk med pensioner
Tiotals miljoner i felaktiga pensionsbetalningar har stoppats på nytt vis. När Kronofogden går in i bostäder upptäcker man fusk som sen rapporteras till Pensionsmyndigheten. - Det kanske inte ens bor någon på adressen, säger rikskronofogden.
Samarbetet mellan Pensionsmyndigheten och Kronofogden har burit frukt.
– Vi fördjupade samarbetet våren 2023, det har varit väldigt framgångsrikt, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Anna Pettersson Westerberg.
Mycket av bidragen som betalas ut, som bostadstillägg och garantipension baseras på hur människor uppgett att de bor – uppgifter som inte alltid stämmer visar det sig.
Ingen bor där
– Ett vanligt exempel är att det bor flera personer på samma adress. Det kanske officiellt är ett ensamhushåll, men det bor fler personer där. Det kan också finnas tillgångar på adressen som de inte har uppgett. Det kanske inte ens bor någon på adressen trots att de är folkbokförda där, säger rikskronofogde Fredrik Rosengren.
– Boendesituationen är väldigt central för bostadstillägg och garantipension, säger Anna Pettersson Westerberg.
Drygt 100 ärenden och 24 miljoner kronor i stoppade framtida utbetalningar har samarbetet resulterat i hittills i år, betydligt mer än åren innan.
– Det är ganska stora belopp och här ser vi förstås också fortsatt betydande potential, säger Pettersson Westerberg.
På fältet
Pensionsmyndigheten har själva inte möjlighet att göra den här typen av kontroller. Man har inte tillgång till fältarbetare.
– Så för att vi ska vara framgångsrika i vårt kontrollarbete, så behöver vi söka samarbeten på många fronter, säger hon och nämner även andra samarbeten med Polisen, Försäkringskassan och Skatteverket.
Att myndigheterna nu prioriterat välfärdsbrott i betydligt högre utsträckning, ger resultat enligt Fredrik Rosengren.
– Nu är det uppenbart både från regeringens sida och från vår sida att det här är liksom ett välfärdsbrott i vid mening och ett systemhotande fenomen. Då måste vi kraftsamla kring det här.
Den som får ändrade förutsättningar för sin pension eller bidrag kopplade till pensionen är skyldig att själva anmäla detta, poängterar myndigheten.
Kronofogden har på liknande vis ett distanssamarbete med Polismyndigheten som gör att poliser kan göra utmätningar direkt på plats i samband med att en kriminell person stoppas på gatan.
Fakta: Återkrav på hundratals miljoner
Samtliga återkrav från allmän pension, bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och efterlevandepension enligt nedan:
Belopp, totala återkrav
2021: 110 miljoner kronor
2022: 145 miljoner kronor
2023: 179 miljoner kronor
Antal återkrav totalt
2021: 3 682
2022: 4 603
2023: 5 103
Av dessa återkrav ovan så finns det vissa där Pensionsmyndigheten misstänker bedrägeri och då startar en kontrollutredning.
Antal startade kontrollutredningar:
2021: 1 088
2022: 1 372
2023: 1 546
2024 till och med oktober: cirka 1 800
Kontrollutredningarna kan sedan leda till polisanmälan.
Antal polisanmälningar:
2021: 116
2022: 139
2023: 175
2024: 246 till och med oktober
Källa: Pensionsmyndigheten
Källa: Olle Lindström/TT