Ny Las-regel kan orsaka konsultkaos i höst
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Ny Las-regel kan orsaka konsultkaos i höst

Ny

Hösten förväntas bli turbulent för företag som hyr in personal när nya regler i lagen om anställningsskydd (Las) träder i kraft. Bemanningsjätten Manpower varnar för ökad arbetslöshet och frustration råder både hos bemanningsbolag och deras kunder.

  • Nya tvåårsregeln i Las påverkar tusentals konsulter.
  • Bemanningsföretag och kunder står inför stora utmaningar.
  • Risk för arbetslöshet, särskilt på mindre orter.

I oktober sker stora förändringar inom bemannings- och konsultbranschen när den nya tvåårsregeln i lagen om anställningsskydd (Las) börjar gälla, skriver Dagens Industri. Innebörden av lagen är att konsulter som har varit inhyrda i 24 månader under en 36-månadersperiod ska erbjudas tillsvidareanställning. Bemanningsföretagen varnar nu för omfattande arbetslöshet.

Bemanningsföretag och kundföretag i kläm

Arbetsgivarorganisationen Kompetensföretagen uppskattar att mellan 10.000 och 15.000 konsulter, motsvarande 15-20 procent av medlemmarnas personal, påverkas av den nya regeln. Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen, påpekar att många företag redan nu diskuterar hur de ska hantera tidsgränsen.

"Risken är att kundföretagen hellre använder sig av andra lösningar än anställningar," säger Eidfelt. Frustrationen är stor både bland bemanningsbolag och företag som hyr in personal, som nu måste anpassa sig till de nya reglerna.

Företag utvecklar nya verktyg för att hantera förändringarna

För att underlätta för sina kunder har Lernia, Sveriges största bemanningsföretag för yrkesarbetare, utvecklat en webbapplikation som hjälper till att hålla koll på när en konsulters arbetstid når 24 månader. "Kunderna har svårt att beräkna tiden, så vi har behövt utveckla en webbapplikation för att det ska bli tydligt," säger Magnus Bergqvist, operativ chef på Lernia, till Di.

Mikael Jansson, vd för Manpower Group, kritiserar den nya regeln och menar att den kommer att påverka alla inhyrda konsulter oavsett yrkesområde.

Alla kommer att påverkas: från operatörer, montörer och kompetens inom logistik, till ekonomer, ingenjörer och it-tekniker."

Risk för arbetslöshet på mindre orter

På mindre orter kan det bli särskilt svårt att hitta nya uppdrag för konsulter som inte blir tillsvidareanställda. "Det är alltid mycket lättare att hitta bra lösningar i större städer, men på mindre orter finns det en uppenbar risk att de som inte kan vara kvar går ut i arbetslöshet," säger Jansson.

Poolia förbereder sig för att sysselsätta medarbetare som tvingas lämna sina nuvarande uppdrag. "Vi jobbar intensivt med att hitta nya uppdrag redan idag," säger Claes Gellstrup, vd för Poolia. Han påpekar att komplexa projekt kan drabbas särskilt hårt när konsulter måste bytas ut mitt i projektet.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att fortsätta rapportera om hur de nya Las-reglerna påverkar arbetsmarknaden och konsultbranschen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om PION Group

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien PION Group

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt