Nvidia faller – "Marknaden har blivit bortskämd"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Fonder

Nvidia faller – "Marknaden har blivit bortskämd"

Nvidia

Nvidia – AI-boomens stora vinnare – slår förväntningarna på i princip alla rader i sin rapport för andra kvartalet. Det gäller även prognosen framåt. Men aktien faller. – Marknaden har blivit bortskämd, säger fondförvaltaren Carl Armfelt till TT.

Nvidia-aktien var under nattens terminshandel ner med 7 procent efter kvartalsrapporten. Men den hade inför börsstarten på Wall Street på torsdagen återhämtat sig till minus 2 procent.

Nvidia slår förväntningarna. Men det är inte med lika övertygande marginal som i senast föregående kvartalsrapporter.

– Marknaden har blivit väldigt bortskämd med att de varje kvartal har slagit förväntningarna med råge. Nu kom man in bara lite bättre än förväntat, säger Carl Armfelt, förvaltare på den oberoende teknikfonden TIN World Tech.

"Jättebra rapport egentligen"

Förvaltaren Johan Nilke på fonden Lannebo Teknik gör samma bedömning.

– Det är en jättebra rapport egentligen. Men marknaden har blivit van vid att Nvidia slår förväntningarna ganska rejält, inte minst på prognosen, säger han.

Det finns fallhöjd. Nvidia-aktiens värde rusade uppåt med 239 procent i fjol. Och den har ovanpå det fortsatt upp med 150 procent i år – trots kursfall i början av augusti.

Nvidia tonar i rapporten ned produktionsproblemen när det gäller nästa generations AI-chip, kallade Blackwell. De nöjer sig med att säga att Blackwell-försäljningen kan dra in "flera miljarder" dollar i fjärde kvartalet.

Nvidias vd Jensen Huang tillägger att stora kunder, som Microsoft, Amazon, Alphabet och Meta Platforms, får bra avkastning på sina köp av AI-chip från Nvidia redan “dag ett”.

Nilke tycker att Jensen Huang uttrycker sig luddigare än vanligt. Bland annat reagerar han på "flera miljarder":

– Vad är miljarder?

– Och de erkänner inte heller riktigt problemen att starta upp Blackwell. Det blåser över, säger de. Sedan säger de att försäljningen till datacenter kommer att “växa ganska mycket nästa år”. Det är lite vaga uttalanden, att allt bara är bra.

"Ohotat nummer ett"

Stora halvledartillverkare som Intel och AMD försöker utmana Nvidia och techbjässarna i Silicon Valley jagar med ljus och lykta efter billigare alternativ och egna lösningar. Men alla ligger rent tekniskt långt efter Nvidia.

– Nvidia är ohotat nummer ett. De andra spelarna är inte ens i närheten och det är långa ledtider, säger Armfelt.

Både TIN World Tech och Lannebo Teknik har omkring 4 procent av sitt innehav i Nvidia-aktier.

– Det är inget bolag man kan leva utan, men på 1-2 år är risken i aktien just nu lite på nedåtsidan, säger Armfelt.

Fakta: Flåsar Apple i hälarna – näst störst på Wall Street

Den amerikanska chiptillverkaren Nvidia var en branschledande tillverkare av grafikkort till speldatorer när AI-boomen tog fart. Det gav Nvidia ett försprång när Silicon Valley-bolagens kapplöpning inom artificiell intelligens (AI) tog fart.

Nvidias försäljning av utrustning till datacenter lyfte i andra kvartalet till 26,3 miljarder dollar. Försäljningen av chip till spelindustrin låg på 2,9 miljarder. Och sammanlagt blev det en dryg fördubbling av omsättningen jämfört ett år tidigare. Exklusive engångsposter landade vinsten på 68 cent per aktie, mot väntade 64 cent.

I sin prognos för tredje kvartalet siktar Nvidia på en omsättning på 32,5 miljarder dollar. Det kan jämföras med en genomsnittsprognos bland analytiker på 31,9 miljarder, där den mest positiva prognoser pekar på 37,9 miljarder.

Kurslyftet på 239 procent 2023 och den dryga fördubblingen av Nvidia-aktiens värde i år har gjort Nvidia till världens näst högst värderade börsbolag efter Iphonetillverkaren Apple med ett marknadsvärde på över 3 000 miljarder dollar.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt