Nu väntas Japan skrota minusräntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nu väntas Japan skrota minusräntan

Nu

Kraftiga löneökningar gör att den första räntehöjningen på 17 år närmar sig i Japan, enligt bedömare. Nio av tio experter räknar med att den japanska centralbanken redan på tisdag sätter punkt för eran av minusränta i världens fjärde största ekonomi.

Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) antas vara på väg in en serie räntesänkningar i år. Men i Japan är det tvärtom. Där laddar centralbanken just nu upp för den första räntehöjningen sedan 2007.

Minusränta sedan 2016

Den japanska ekonomin – världens fjärde största – har sedan bankkrisen i början av 1990-talet brottats med deflation (sjunkande priser) och mycket svag tillväxt. Inflationsförväntningarna bland hushåll och företag i Japan har även tryckts nedåt av landets enorma statsskuld – nästan 270 procent av BNP – som har byggts upp under årtionden av massiva finanspolitiska stimulanspaket.

Ovanpå det kommer demografisk motvind i form av en allt större andel äldre i befolkningen, som trycker ned tillväxten.

För att vända utvecklingen har den japanska styrräntan sänkts radikalt. Den ligger sedan januari 2016 på rekordlåga minus 0,1 procent.

Minusräntan – ett verktyg som även Riksbanken använde 2015-2020 – innebär i praktiken att affärsbanker betalar en avgift på insättningar i centralbanken i stället för att få ränta. Ovanpå detta har centralbanken gjort stora stödköp för att trycka ned marknadsräntor.

Syftet med åtgärderna har varit att få affärsbankerna att använda mer pengar till utlåning och därmed få upp efterfrågan och få fart på inflationen.

Stora löneökningar

Men det är först i den globala inflationschockens skugga som det har vänt. Stora löneökningar väntas nu späda på inflationen, som har legat på eller över inflationsmålet i 22 månader.

– Vi har lagt in att man levererar två eller tre räntehöjningar på 0,10 procentenheter styck, men att man inte kommer så mycket längre än så, säger SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

Penningpolitiken blir fortsatt stimulativ och risken är överhängande att inflationen vänder nedåt igen, då de underliggande drivkrafterna finns kvar, enligt Bergqvist.

– Jag tror att vi får se en svagare ekonomisk utveckling i Japan redan om ett år och då tror jag att inflationstrycket kommer att dämpas, säger han.

Fakta: Vinnare och förlorare på högre räntor

Högre ränteläge i Japan kan lyfta värdet på den japanska valutan. Det väntas också förbättra lönsamheten för banker, försäkringsbolag, kapitalförvaltare och japanska importbolag.

För hushåll (avlönade i yen) är högre räntor också positiva nyheter, särskilt för personer med sparkapital eller som reser utomlands.

För många hushåll kan dock slutet på minusränta innebär dyrare bolån och högre hyror.

Den japanska staten och centralbanken själv är troligen också förlorare, med högre finansieringskostnader för staten och risk för stora ränteförluster på stödköpsportföljen för centralbanken.

En dyrare yen skulle även göra det dyrare i Japan för utländska turister.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt