Nu ska hemlighetsmakeriet runt lönen bort – snart visas den redan i platsannonsen
Från och med juni 2026 kommer nya regler om lönetransparens att gälla inom hela EU. Syftet med dessa regler är att minska osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Anställda får rätt att veta snittlönen på arbetsplatsen och arbetssökande slipper avslöja sin tidigare lön.
- Nya regler om lönetransparens träder i kraft i juni 2026 inom EU.
- Syftet är att minska löneskillnader mellan män och kvinnor.
- Anställda får rätt att veta snittlönen på arbetsplatsen.
EU kommer att införa nya regler om lönetransparens från och med juni 2026. Det rapporterar tidningen Kollega. De nya reglerna syftar till att minska osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, något som har varit ett problem i alla EU-länder. Trots tidigare försök att minska löneskillnaderna har framstegen varit begränsade, vilket nu har lett till införandet av lönetransparensdirektivet.
Vad innebär lönetransparensdirektivet för arbetssökande?
För arbetssökande innebär de nya reglerna att man innan löneförhandling ska få veta ingångslönen eller ingångslöneintervallet på arbetsplatsen. Detta ska exempelvis framgå redan i platsannonsen. Dessutom får arbetsgivare inte längre fråga om din tidigare lön när du söker en tjänst.
Rättigheter för anställda
För redan anställda kommer de nya reglerna att innebära att man har rätt att få veta snittlönen på arbetsplatsen, uppdelad efter kön. Arbetsgivare blir också skyldiga att informera sina anställda om vilka lönekriterier som gäller. Bryter arbetsgivare mot dessa regler, kan de bli skyldiga att betala skadestånd.
Korrekt genomförda lönekartläggningar blir viktigare än någonsin. Dessa kartläggningar ska inte bara analysera skillnader mellan anställda som varit föräldralediga och de som inte varit det, utan också göras i samverkan med facken. Om en arbetsgivare inte genomför lönekartläggningar kan facken nu kräva att de görs och hota med vite.
Diskrimineringsombudsmannens nya roll
Diskrimineringsombudsmannen (DO) får utökade uppgifter under de nya reglerna. Arbetsgivare med minst 100 anställda måste redovisa löneskillnader mellan män och kvinnor för DO, som ska offentliggöra uppgifterna. Om skillnaden är större än fem procent måste arbetsgivaren motivera detta eller föreslå åtgärder för att minska skillnaden. Om arbetsgivare inte skickar in rapporter till DO, måste de betala en avgift.
Vi på Börskollen följer noga utvecklingen kring lönetransparensdirektivet och dess potentiella påverkan på arbetsmarknaden. Håll utkik för fler uppdateringar kring detta viktiga ämne.