Northvolts haveri – här är de största förlorarna
Northvolt, en gång betraktad som stekhet pionjär inom europeisk batteritillverkning, har nu ansökt om konkursskydd. Bolaget, som är Europas mest välfinansierade startup, har mött stora ekonomiska svårigheter. Detta har lett till betydande förluster för flera stora investerare och påverkat den europeiska elbilsindustrins framtid. Morningstar har listat de största förlorarna.
- Northvolt ansöker om konkursskydd med enorma skulder.
- Stora investerare som Volkswagen och Goldman Sachs drabbas hårt.
- Den europeiska elbilsindustrin påverkas av Northvolts fall.
Morningstar har satt kollapsen i Northvolt under lupp och tittat på vilka som är de största förlorarna. Med en skuld på över 5,8 miljarder USD och endast 30 miljoner USD i kontanter, ansökte Northvolt nyligen om konkursskydd enligt amerikanska lagar.
Volkswagen och Goldman Sachs bland de största förlorarna
Bland de största investerarna finns Volkswagen, som äger 21% av Northvolt. Deras investeringar, som ursprungligen uppgick till över 1,4 miljarder EUR, har nu minskat i värde. Goldman Sachs, den näst största finansiären med en ägarandel på 19,2%, förväntar sig att skriva av sitt innehav på nästan 900 miljoner USD till noll.
Den tredje största ägaren är Vargas Holding med en andel på 7,2 procent, före Rocarma Consulting och Arbejdsmarkedets Tillægspension med andelar på 6,7 och 5,1 procent.
Flera pensionsfonder från Danmark och Sverige har också investerat betydande belopp i Northvolt. Dessa investeringar riskerar nu att förlora sitt värde, vilket påverkar både pensionsfondernas och deras medlemmars framtida ekonomiska trygghet.
Betydelse för den europeiska elbilsindustrin
Det är inte bara aktieägarna som påverkas av Northvolts kollaps. Europas elbilsindustri, som redan är beroende av kinesiska batteritillverkare, ser nu ännu större utmaningar. Northvolt var tänkt att minska detta beroende genom att producera batterier på hemmaplan.
Vi på Börskollen noterar att den europeiska marknaden för batteriteknik redan har haft svårigheter med finansieringen, och Northvolts konkurs kan försvåra för nya aktörer att få kapital. Med en redan kapitalintensiv och låg vinstmarginal verksamhet kan framtiden för europeiska batteritillverkare se osäker ut.