Northvolt: Förhandlingar pågår fortfarande
Batteritillverkaren Northvolt har inte gett upp. Försöken att säkra ny finansiering pågår ännu, enligt presschefen Erik Zsiga. "Förhandlingarna pågår", skriver han i ett mejl till TT.
"Vi fortsätter att vara i aktiv dialog med våra intressenter om vägen framåt", skriver Erik Zsiga.
Beskedet kommer efter förra veckans rapporter om havererade förhandlingar i flera medier och Sveriges Radio Ekots rapport i veckan om att flera stora ägare lämnat krissamtalen.
Om Northvolt inte kan få in de dryga tio miljarder som behövs för det kommande året kan det bli aktuellt att ansöka om konkurs eller konkursskydd enligt kapitel 11 i USA:s konkurslag, enligt Zsiga. Enligt källor till flera medier kan en ansökan komma redan i veckan.
Miljarder från AP-fonder
Northvolts största ägare är den tyska fordonstillverkaren Volkswagen, som befinner sig mitt i en jättekris på hemmaplan. Nummer två är den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.
Andra storägare är finansmannen Harald Mix, via investmentbolaget Vargas, och Northvolts medgrundare och vd Peter Carlsson.
En annan av de större ägarna är fyra statliga AP-fonder, som via det samägda bolaget "4 to 1 Investments" har investerat 5,8 miljarder i Northvolt, vilket ger ett aktieägande på 3,7 procent.
"4 to 1 Investments följer utvecklingen i bolaget nära och är i löpande dialog med bolaget och dess intressenter. Vår utgångspunkt är att agera för att på bästa sätt skydda investerade värden och som del av det även ta ansvar och verka för bolagets bästa på lång sikt", skriver bolagets ordförande Jenny Askfelt Ruud i ett mejl till TT.
"Väldigt allvarlig situation"
Bland ägarna finns även Folksamgruppen, som med en satsning på 1 miljard kronor sitter på 0,7 procent av Northvolts aktier.
"Northvolt befinner sig i en väldigt allvarlig situation och står inför stora utmaningar", skriver Mats Mehlberg, pressansvarig på Folksamgruppen i ett mejl till TT.
"Vi kan konstatera att bolaget arbetar intensivt med att presentera lösningar på de finansiella problemen, vilket är positivt och helt nödvändigt. Vi följer situationen och har återkommande samtal med representanter för Northvolt och känner till att olika vägar undersöks", tillägger han.
Ägaren AMF har genom åren pumpat in 1,9 miljarder och har en ägarandel på 2,8 procent.
"Vi deltar fortsatt i de samtal som förs, även om vi som en av de mindre ägarna inte sitter i förarsätet, och inte vill spekulera kring sannolikheten för olika utfall", skriver AMF:s presschef Jens Söderblom.
Fakta: Har dragit in 110 miljarder hittills
Northvolt jagar just nu 10 miljarder kronor från ägare, långivare och kunder för att säkra framtiden efter ett år präglat av produktionsproblem, uppsägningar, nedlagda projekt, sålda tillgångar och dotterbolaget Northvolt Expansions konkurs, med flera miljarder i skulder.
Bolaget befinner sig även i förhandlingar med biltillverkaren Volvo Cars, som vill sparka ut Northvolt ur delägda Novo Energy efter avtalsbrott.
Sedan starten 2016 har Northvolt totalt dragit in 10 miljarder dollar (motsvarande 110 miljarder kronor), varav 8 miljarder dollar i aktiekapital och 2 miljarder dollar i lån, enligt Northvolt. Bolaget har samtidigt investerat cirka 60 miljarder i Sverige, varav nästan allt kommit från privat finansiering.
Ett grönt obligationslån på 50 miljarder kronor från tidigare i år – med ett stort antal banker inblandade och garantier från Riksgälden på 80 procent för 15 miljarder – har inte gått att låna på då villkoren för lånen inte uppnåtts av Northvolt.
Källa: Joakim Goksör/TT