Nibe-konkurrenten Aira satsar på Europa – säkrar över 700 miljoner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nibe-konkurrenten Aira satsar på Europa – säkrar över 700 miljoner

Nibe-konkurrenten

Värmepumpsföretaget Aira har förlängt sin finansieringsrunda av typen Series B och säkrat ytterligare 63 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 719 miljoner kronor. Denna kapitalanskaffning kommer från befintliga investerare som Temasek, Statkraft Ventures, Altor och Kinnevik. Investeringen syftar till att utöka Airas geografiska närvaro i Europa och bredda deras portfölj inom ren energiteknik.

  • Aira säkrar ytterligare 63 miljoner euro i Series B-rundan.
  • Investeringen ska stötta expansion i Tyskland, Italien och Storbritannien.
  • Aira fokuserar på utveckling av produkter inom ren energiteknik.

Fortsatt intresse från befintliga investerare

Enligt en nyhet från Dagens Industri har Aira förlängt sin finansieringsrunda för att dra in ytterligare kapital. Denna gång har bolaget lyckats säkra 63 miljoner euro från befintliga investerare såsom Temasek, Statkraft Ventures, Altor och Kinnevik. Airas VD, Martin Lewerth, beskriver intresset från investerare som stort och påpekar att bolaget valt att fokusera enbart på sina befintliga ägare under denna runda.

Expansion och utveckling i fokus

Den nya investeringen kommer att möjliggöra för Aira att expandera sin verksamhet i Tyskland, Italien och Storbritannien. Företaget planerar att bredda sitt geografiska fotavtryck på dessa marknader och samtidigt utveckla sin portfölj inom ren energiteknik. Målet är att erbjuda fler produkter och tjänster som bidrar till kostnadsbesparingar för kunderna.

I januari genomförde Aira en initial Series B-runda som blev övertecknad och resulterade i insamling av 145 miljoner euro. Den rundan leddes av Temasek, Kinnevik och Altor. Totalt har Aira nu samlat in 243 miljoner euro, motsvarande drygt 2,7 miljarder kronor, i riskkapital.

Kinneviks strategiska investeringar

Kinnevik, en av Airas investerare, är ett investmentbolag som fokuserar på att utveckla digitala konsumentföretag. Företaget har en strategi att långsiktigt äga och aktivt påverka sina investeringar i en global och diversifierad portfölj. Kinneviks investeringar är indelade i olika affärsområden, inklusive e-handel, kommunikation och finansiella tjänster. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm och har ett stort antal aktieägare hos nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Vi på Börskollen ser hur dessa investeringar speglar den ökande betydelsen av ren energiteknik och den gröna omställningen inom näringslivet. Airas expansion och Kinneviks långsiktiga strategi visar på en målmedveten satsning mot en mer hållbar framtid.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt