Nibe faller efter negativ analys
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nibe faller efter negativ analys

Nibe

Värmeteknikbolaget Nibe ser sin aktiekurs falla med 3,2 procent efter en analys från den amerikanska storbanken Citi. Analysen fokuserar på den europeiska värmepumpsmarknaden och pekar på svag efterfrågan samt potentiella risker framöver.

  • Citi noterar svag efterfrågan på värmepumpar under första halvåret.
  • Risk för priskrig kan öka pressen på marginalerna.
  • Nibe sätts på Citibankens negative watch catalyst-lista.

Enligt en analys från Citi, rapporterad av Dagens Industri, har efterfrågan på den europeiska värmepumpsmarknaden varit mycket svag under första halvåret. Trots att Nibe förutspår att den breda lagerneddragningen är på väg att avta, delar inte övriga branschen denna uppfattning. Branschexperter ser istället svaga trender för andra halvåret 2024.

Förväntningar och risker framöver

Citi förutspår en viss förbättring i efterfrågan nästa år, men från nuvarande låga nivåer. Banken varnar också för risken av ett priskrig som kan ytterligare pressa de redan tunna marginalerna. Detta baseras på uttalanden från italienska Ariston och japanska Daikin, samt inträdet av fler kinesiska tillverkare på marknaden.

Analysen från Citi betonar att även om prispressen redan är närvarande, kan denna risk kvarstå in i 2025 eftersom utbudet sannolikt kommer att överstiga efterfrågan. Prispressen förväntas bli mest intensiv för billigare produkter, men kan eventuellt påverka hela industrin.

Rekommendation och aktiens framtid

Citi har satt en neutral rekommendation för Nibe med en riktkurs på 49 kronor. Samtidigt placeras Nibe på bankens negative watch catalyst-lista, vilket innebär att man ser ökade risker för aktien framöver.

Nibe Industrier, med huvudkontor i Markaryd, är en global aktör inom värmelösningar och energieffektivitet, med en stor närvaro i Norden, Europa och Nordamerika. Deras produktsortiment riktar sig till både företag och privatpersoner. Aktien har ett betydande antal ägare hos nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer fortsätta att rapportera om marknadens reaktioner och framtida analyser kring Nibe.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt