Negativa reaktioner trots starka rapporter hos bankerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Negativa reaktioner trots starka rapporter hos bankerna

Negativa

De svenska bankerna har nyligen levererat starka rapporter, men trots detta har reaktionerna överlag varit negativa. Analytiker Agnetha Jönsson vid Dagens industri pekar på flera faktorer som kan ligga bakom de nedpressade värderingarna.

Enligt Jönsson är det en kombination av faktorer som har lett till den rådande situationen. Oro för konjunkturen, lägre efterfrågan på krediter och sparare som rör sig mot högräntekonton har alla bidragit till sänkta förväntningar. Dessutom har det nyligen tillkommit oro för nya engångsskatter.

Osäkerhet och anpassning

Exakt varför värderingarna är så låga är svårt att fastslå, men Jönsson menar att en del av förklaringen kan ligga i den rådande osäkerheten. "Det var länge sedan bankerna verkade i en miljö med normala räntor och nu pågår anpassningen, vilket kan ta tid. Samtidigt är balansräkningarna starka och nästa år väntas utdelningar som ger direktavkastningar på mellan 7,5 och 9 procent", skriver hon.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Potentiella köplägen för optimistiska investerare

Oavsett orsakerna till de låga värderingarna, menar Jönsson att de nedpressade aktiekurserna kan innebära köplägen för mer optimistiskt lagda investerare. "Om vi får en mildare konjunkturnedgång framstår dagens aktiekurser som rena rean. I dagsläget är SEB, med större exponering mot företag och mindre mot bolån, vår favorit. Samtidigt lär aktierna utvecklas i samma riktning de närmaste månaderna – vilken som väljs är en smaksak", avslutar hon.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt