Nato pumpar in 11 miljarder kronor i AI – här är bolagen som får pengar
En grupp av Nato-allierade har offentliggjort de första företagen som tilldelas medel från en innovationsfond på en miljard euro, motsvarande drygt 11 miljarder kronor. Fonden, som lanserades efter Rysslands invasion av Ukraina, syftar till att stärka alliansens försvar genom investeringar i avancerad teknologi. 24 av Nato:s 32 medlemsländer, däribland Sverige, stödjer satsningen.
- NATO:s innovationsfond investerar i fyra europeiska teknikföretag.
- Fokusområden inkluderar AI, obemannade robotar och rymdteknologi.
- Fonden samarbetar med flera riskkapitalbolag för ytterligare investeringar.
Enligt Reuters har NATO:s innovationsfond (NIF) investerat direkt i fyra europeiska teknikföretag. Dessa investeringar är en del av en större strategi för att hantera utmaningar inom försvar, säkerhet och resiliens.
Strategiska teknikområden
Fonden har allokerat medel till Fractile, ett London-baserat företag som utvecklar datorkretsar för att påskynda stora språkmodeller som de som driver ChatGPT. Dessutom har medel tilldelats ARX Robotics i Tyskland, som designar obemannade robotar för uppgifter som sträcker sig från tung lyftning till övervakning.
De andra två startup-företagen är brittiska iCOMAT, som tillverkar lättare material för fordon, och Space Forge från Wales, som utnyttjar rymdens förhållanden såsom mikrogravitation och vakuum för att tillverka halvledare i omloppsbana.
Partnerskap för djupteknologi
Fonden har även ingått partnerskap med flera riskkapitalbolag, inklusive Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital och Vsquared Ventures, för att stödja ytterligare investeringar i djupteknologi på kontinenten. Enligt Andrea Traversone, fondens managing partner, är tillgången till strategiska teknologier avgörande för att säkra en säker och välmående framtid för alliansens en miljard medborgare.
Vi på Börskollen ser fram emot att följa utvecklingen av dessa investeringar och hur de kan påverka både teknologisektorn och säkerheten i NATO:s medlemsländer.